A kormánypártok megszavazzák az új kultúrafinanszírozási törvényt

A kormánypártok megszavazzák az új kultúrafinanszírozási törvényt

Kocsis Máté (Fotó: Facebook/Kocsis Máté hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nekimennek a kormányok a kultúrafinanszírozás jelenlegi formájának. Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a közösségi oldalán tette egyértelművé, hogy a kormánypárti frakciók meg fogják szavazni a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot. Mint fogalmazott, a „Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket. Nem vitás, az állam így nem támogathat tovább működést”.

Bejegyzését a Magyar Nemzet (ex Magyar Idők) mai cikkéhez fűzte, amely szerint konkrétan a Katona József Színházban kialakult helyzet miatt készül változtatni a kormány a kultúra finanszírozásának eddigi gyakorlatán.

A pártlap cikkében foglaltak lényegében már megelőlegezték Kocsis Máté szavait. Azt írják, hogy nem kívánják fenntartani azt a helyzetet, hogy a magyar kormány minden tényleges ráhatás nélkül finanszírozzon olyan intézményt, vagy intézményeket, amelyekben hosszú ideje bűncselekmények történnek, amelyeket nemcsak hogy eltitkolnak, hanem az alkalmazottakkal még külön titoktartási szerződést is aláíratnak az ügyben. A cikk szerint átvilágítás vár a színházakra, mert további ügyeket sejtenek.

Ám – mint arról korábban írtunk – megszüntetnék a Nemzeti Kulturális Alapot, a színházigazgatók kinevezésében pedig vétójogot kaphat Kásler Miklós Emberi Erőforrások Miniszter.