Hiába az ombudsman kérése, nem halasztja el az Emmi az iskolaérettség megállapítására vonatkozó módosításokat

Hiába az ombudsman kérése, nem halasztja el az Emmi az iskolaérettség megállapítására vonatkozó módosításokat

Kásler Miklós (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntek délután közleményben reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Kozma Ákosnak, az alapvető jogok biztosának azon észrevételére, ami szerint el kellene halasztani az iskolaérettség, a tankötelezettség kezdetének megállapítására vonatkozó új eljárásrend bevezetését.

„Az iskolaérettségi vizsgálatokra vonatkozó jogszabály módosítást számtalan egyeztetés előzte meg. A köznevelési tárca természetesen minden esetben megfontolja, amit az ombudsman javasol, feltéve, ha ezt időben megteszi."

Ezzel együtt felhívták az ombudsman figyelmét arra, hogy a törvény módosítása az őszi ülésszak vége miatt technikailag már nem lehetséges. „A tárca nem sajtóhírek, nem vélelmek, hanem a valós gyakorlat alapján fogja majd értékelni az új eljárást, és ha szükséges, módosítani fogja azt" - szögezték le.


Ahogy azt lapunk is megírta, az iskolaérettség, a tankötelezettség kezdetének megállapítására vonatkozó új eljárásrend bevezetésének elhalasztását kérte a szaktárcától Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa. Az ombudsman szerint kérdéses, hogy a rendelkezés bevezetéshez szükséges feltételek minden érintett szervnél fennállnak-e, ezért a jelenlegi helyzet a jogbiztonság követelményével és a gyermek jogaival összefüggő visszásság, jogsérelem bekövetkezését valószínűsítheti. Az alapjogi biztos a hozzá érkező számos panaszbeadvány alapján vizsgálatot indított a köznevelési törvény 2020. január 1-jétől bevezetni tervezett új szabályozásával kapcsolatban.


Az új szabályozás szerint a gyermek abban az évben válik tankötelessé, amelyben augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét. A szülő kérelmére ugyanakkor – ha az erre feljogosított szerv engedélyezi – a gyermek még egy évig óvodai nevelésben vehet részt. Az új eljárásrend értelmében a szülők ezt a kérelmet az adott évben, január 15-éig nyújthatják be a felmentésről döntő központi szervhez, az Oktatási Hivatalhoz.

A végrehajtást biztosító rendeletet november végén hirdették ki, ezért az ombudsman szerint bizonytalanságokat eredményezhet ebben, a családok életére jelentősen kiható kérdésben az új szabályozás alkalmazása 2020. január 1-jétől. A biztos ezért azt kérte a szaktárcától, hogy fontolja meg az iskolaérettség megállapítására vonatkozó új szabályozás elhalasztását.