Megjelentek a nyugdíjaskorú közmunkások

Megjelentek a nyugdíjaskorú közmunkások

Közmunkások Pálmajoron (Képünk illusztráció) (Fotó: Pálmajor önkormányzatának honlapja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre emelkedik a közmunkások átlagéletkora és mind nagyobb köztük a nők aránya – írja hétfői számában a Népszava a belügyi tárca közfoglalkoztatási portáljának december 4-én megjelent, augusztusról szóló jelentése alapján. Míg 2016-ban csak 29 százalékuk volt 50 év feletti, addig idén nyáron már 37 és fél százalékuk, s míg három éve az így foglalkoztatottak kevesebb, mint fele volt nő, addig mára ez az arány megközelíti az 59 százalékot

– Az önkormányzatok is érzékelik, hogy azok maradnak benne a közfoglalkoztatásban, akik megfelelő képzettség hiányában nem tudnak elhelyezkedni még az építőiparban, vagy a hulladékgazdálkodás területén sem – mondta a lapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Azt tapasztalja, hogy a nyugdíjhoz közeledő asszonyok mindent elvállalnak, hogy bevételhez jussanak, házakhoz járnak takarítani, vendéglátóhelyeken mosogatnak, de ahol még erre sincs lehetőség, ott marad a közmunka az év egy részében.

Forgács István: Az idénymunkának és a közmunkának el kellene tűnnie | Magyar Hang

A Népszava talált 65 év feletti közmunkást is, Nagyvisnyón például a jelenlegi tíz közmunkás közt van egy hatvanhét éves asszony. – A közmunkás asszony elvileg már elérte a nyugdíjkorhatárt, de mivel az elmúlt évtizedekben nem dolgozott folyamatosan, így nincs meg a kellő biztosítási ideje, neki épp a közmunka jelentette azt a kapaszkodót, amivel megszerezhette a jogosultságot, és februárban valóban nyugdíjba is mehet – mondta Csőgér Bálint, a Heves megyei település polgármestere.

A kérdésre, hogy meddig lehet egy idős nőt alkalmazni a közterületen szükséges fizikai munkákra, a foglalkozási és foglalkozási rehabilitációs szakértő általánosságban leszögezte, hogy az állam jóformán nem foglalkozik a közmunkások egészségi állapotával. Lachnerné Vadász Judit arra emlékeztetett, hogy egy foglalkoztathatósági szakvéleményhez kötik ugyan a munka megkezdését, de a gyakorlatban alig veszik figyelembe a jelentkező állapotát, ráadásul a papír két évig érvényes. Egy nyugdíjhoz közeledő nő életében ez nagyon hosszú idő – mondta.