„Most telt be a pohár” – Kifakadt a kispesti polgármester

„Most telt be a pohár” – Kifakadt a kispesti polgármester

Gajda Péter, Kispest polgármestere (Fotó: Gajda Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hagyta szó nélkül Kispest MSZP-s polgármestere, hogy Hadházy Ákos több Facebook bejegyzésében is kritizálta a kerület egyik elképzelését. Gajda Péter feljelentést emleget.

Az egész ügy a XIX. kerületi közétkeztetés körül robbant ki. Hadházy Ákos ugyanis arról írt, „szembe köptek” minden tisztességes ellenzéki politikust azok, akik csütörtök délelőtt egy kispesti bizottsági ülésen megszavazták, hogy a másfél éve alapított Szakácstündér Kft.-t bízzák meg a következő tíz évben a közétkeztetés működtetésével. Ez még csak egy bizottsági döntés, a végső szót a képviselőtestület mondja majd ki.

Security Check Required

Hadházy Ákos azért bírálta a lépést, mert az érintett cég nem olyan régen alakult, egy panellakásba van bejelentve, illetve alvállalkozóként – mint fogalmazott – „a főzést valójában ugyanaz a Mészáros Lőrinc közeli cég fogja végezni, mint eddig”.

– Most telt be a pohár – közölte a kispesti polgármester néhány órával Hadházy Ákos legutolsó posztja után. Azt hangsúlyozta, hogy egy közel egy éve zajló nyílt európai uniós közbeszerzési eljárásról van szó. Kritizálta azt is, hogy több médium a politikus szavait a megkérdezésük nélkül közölte.

Ismét egy vitatott ügy a szocialista vezetésű Kispesten | Magyar Hang

– Tudom, hogy nagyon divatos Kispestet rugdosni, de egy ilyen ügy esetében úgy érzem sokan túl léptek egy határt – írta Gajda Péter, hozzátéve, hogy nem hajlandó a saját jó hírét és a kerületét kockáztatni. Habár biztos benne, hogy az érintett bizottságban szabályosan jártak el, mindaddig amíg a Közbeszerzési Döntőbizottság és Budapest Főváros Kormányhivatala nem válaszol, a mellékelt levelekre a szerződéseket nem írja alá.

Kispestről kétségtelenül sok szó esett az önkormányzati kampányban és azóta is, mégpedig a drog- és korrupciógyanús ügyekbe keveredett Lackner Csaba, mára már az MSZP-ből kizárt politikus miatt.

FRISSÍTÉS: A Kispesti Polgármesteri Hivatal lapunknak is elküldte álláspontját, amelynek közlését teljes terjedelemben kérték. Így azt szó szerint közöljük:

Budapest Főváros XIX. Kispest Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala nevében, Hadházy Ákos Facebook oldalán, valamint egyes sajtótermékekben a „Közétkeztetési szolgáltatás ellátása Kispest” tárgyú közbeszerzési eljárással kapcsolatosan megjelent valótlan állítások ügyében az alábbi tájékoztatást adom.
A közbeszerzési törvény alkalmazása eleve versenyhelyzetet teremt, mivel szigorúan technikai szabályok alkalmazásával indítható meg egy eljárás az elektronikus közbeszerzési rendszerben. A verseny mellőzése csak a közbeszerzési törvény megkerülésével és az eljárás lefolytatásának hiányában valósulhatna meg.
Jelen esetben azonban a teljes verseny biztosításával, nyílt eljárás alkalmazásával került lefolytatásra a közétkeztetés ellátásának biztosítását célzó pályázat. A Kbt. esetében a nyílt eljárás (Kbt. III. rész. 81. §.) szerint az elektronikus közbeszerzési rendszeren keresztül kell az ajánlati felhívás tartalmát rögzíteni és a Közbeszerzési Hatóságnak megküldeni. A Hatóság, mint a közbeszerzési szabályok betartásának megkövetelője (és egyébként be nem tartásának ellenőrzője és szankciójának megállapítója) az ajánlati felhívást ellenőrzi, és mindaddig hiánypótlásra visszaküldi az Ajánlatkérőnek, amíg annak minden pontja meg nem felel a Kbt. nyílt eljárás szabályai előírásainak. Továbbá ellenőrzi, hogy az ajánlati felhívás nem tartalmaz-e a versenyt korlátozó előírásokat, így különösen a Kbt. 65. § (1) bekezdése alapján az alkalmassági követelményeket.
Az alkalmassági követelmények csak olyan mértékben írhatóak elő, melyek szigorúan kapcsolódnak a közbeszerzés tárgyához és a későbbi szerződés teljesítéséhez szükséges mértékig.
A fent leírtaknak Önkormányzatunk valamennyi, így jelen közbeszerzési eljárás lefolytatása során is maradéktalanul eleget tett. Ebből kifolyólag valótlan az az állítás, hogy a Kispesti Önkormányzat verseny nélkül szervezné ki a közétkeztetést egy 10 milliárdos pályázat keretében. Ezzel szemben, nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatására került sor, és bár a pontos összeg a szolgáltatás igénybevételének mértékétől függ, előzetes becslések alapján a jelenlegi adagszámokat figyelembe véve 10 évre kb. 6,5 milliárd forint.
Hadházy Ákos valótlanul állítja azt is, hogy a nyertes cégnek „referenciái sem nagyon vannak, csak néhány hónapot főzött”. Ezzel ellentétben a valóság az, hogy a Szakácstündér Kft. felvásárolta egy korábbi, nagy, közétkeztetéssel is foglakozó cég teljes közétkeztetési üzletágát, így jelenleg a Főváros több kerületében és három vidéki nagyvárosban is szolgáltat, az ehhez szükséges tárgyi és humánerőforrással rendelkezik. A Közbeszerzési Hatóság állásfoglalása alapján jogosult a korábbi cég referenciáit is felhasználni.
Ugyancsak valótlan az az állítás, hogy „a Szakácstündér Kft. győzelme esetén se kell csinálnia semmit, alvállalkozóként ugyanis a kispesti közétkeztetést jelenleg is intéző Klassz Menza Kft. intézné”. Ezzel ellentétben a valóság, hogy a Klassz Menza Kft.-t kizárólag konyhaüzemeltetési részfeladatok tekintetében jelölte meg alvállalkozóként a nyertes cég, melynek oka, hogy a jelenleg még a Klassz Menza Kft. által üzemeltetett főzőkonyhákat (melyenek önkormányzatunktól történő bérlésére a nyertes cég ajánlatában kötelezettséget vállalt) a nyertes cégnek az eszközökkel együtt át kell vennie a korábbi cégtől. Az átadás-átvételt követően a Klassz Menza Kft. nem fog megjelenni alvállalkozóként a szolgáltatás teljesítése során.
Továbbá nincs tudomásunk arról, hogy a nyertes ajánlatot tevő cég Mészáros Lőrinchez köthető, feladatunk az, hogy az eljárás törvényesen, szabályszerűen legyen lefolytatva, melynek maradéktalanul eleget tettünk.
Mindezekre való tekintettel megtettük a szükséges jogi lépéseket Hadházy Ákossal, valamint a valótlanságokat állító sajtótermékekkel szemben.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.