Nemény András: Ha én is ott vagyok, Hende Csaba nem jön el

Nemény András: Ha én is ott vagyok, Hende Csaba nem jön el

Nemény András (Fotó: Bonyhádi Zoltán/Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Klímabarát várossá alakítaná Szombathelyet, és csökkentené a város autóiparnak való kiszolgáltatottságát Nemény András, a város ellenzéki összefogás színeiben megválasztott polgármestere. A jogász végzettségű szocialista politikust Czeglédy Csabáról, a közvetlen uniós forrásokról, kinevezésekről és sportról is kérdeztük. (Az interjú eredetileg a Magyar Hang 2019. december 13-i számában jelent meg.)

– Kerestem a Berzsenyi téren a fákat, amelyekkel az önkormányzati választás kampányának végén fényképezkedtek, de nem találtam. Ez látványos médiaesemény volt, vagy tényleg komolyan gondolja, hogy fákat ültetnek a térre?
– Az volt a vállalásunk, hogy évente ezer fát ültetünk. Ez százmillió forintos nagyságrendű tétel, közbeszerzési eljárást is von maga után. Ezenkívül engedélyeztetési eljárást kell lefolytatni, és az is szempont, hogy oda ültessük a fákat, ahol tényleg szükség van rájuk – a Berzsenyi tér is ilyen. Ezért is kértem a civil szervezetek és a Szombathelyi Szépítő Egyesület bevonását a koordinálásba. 2020 októberéig elültetjük az ezer fát.

– Ez egy tudatos zöldpolitika képviseletét jelenti, vagy egyszerűen szeretné zöldebbnek látni a várost?
– Kimondottan szeretném Szombathelyet klímabaráttá tenni. A cél azonban ennél sokrétűbb, mert többek között környezetkímélő buszok forgalomba állítása, a levegőtisztaság biztosítása is cél, ezért van például a témával foglalkozó tanácsnoka is az önkormányzatnak.

– Szintén az első intézkedések között tervezte bevezetni azt a mobilalkalmazást, amellyel hétköznapi problémákat, például kátyúkat lehet bejelenteni. E köré pedig egy gyors reagálású csoportot ígért. Ez működik már?
– A gyors reagálású csoport december 1-jével felállt. Az alkalmazás most tesztüzemmódban működik, az IOS-rendszerre való engedélyeztetés még folyamatban van. Ezt az „Éljen Szombathely!” választási szövetség fejlesztette, és adta át a városnak. A közgyűlésben az ellenzék kérte, hogy ne ez legyen az alkalmazás neve. Ennek érdekében hajlandó is vagyok közbenjárni, mert azt szeretném, hogy mindenki a magáénak érezze az alkalmazást.

– A választás után nemcsak a hivatalos átadás-átvételkor, hanem azon kívül is találkozott az elődjével, a fideszes Puskás Tivadarral. Kapott tőle olyan tanácsot, amit megfogad?
– Bár sok mindent másként látunk, kezdeményeztem vele nem hivatalos beszélgetést is, amely kifejezetten oldott hangulatú volt. Elmondta, hogy számára mi a fontos, ezeket megpróbálom figyelembe is venni. Többek között az általa indított „Segítés városa” program folytatását kérte, vagy azt, hogy a „születések fáját” minden évben ültessük el. Ezeket a javaslatokat elfogadtam. Sőt, biztosítottam, hogy az ő vezetése alatt indult fejlesztések átadására mindig kap meghívót.

Szombathely: Üzenjük a fővárosnak, hogy nyugatról is fúj a szél | Magyar Hang

– Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselővel volt lehetősége hasonlóan oldott hangvételű találkozóra?
– Hende Csaba nem is keresett. Bár ő azt nyilatkozta, hogy gratulált, ez nem igaz. Találkozni sem volt alkalmunk, mert el sem jön azokra a rendezvényekre, ahol én is ott vagyok.

– Ön szerint kinek a feladata egy kapcsolatfelvétel kezdeményezése? Az országgyűlési képviselőnek, vagy az újonnan megválasztott polgármesternek?
– A feladat nem a kapcsolatfelvétel, hanem a munka. A közgyűlés több alkalommal kért már segítséget a város országgyűlési képviselőjétől, de sohasem kaptunk választ. Ha olyan a helyzet, kérni fogom személyesen is. Egyébként pedig több megyei és országos fideszes képviselővel tárgyaltam, Hende Csaba nem tartozott közéjük.

– A másik szombathelyi parlamenti képviselővel, Ágh Péterrel is?
– Vele jó a viszonyom. Egy időben egyszerre voltunk Szombathelyen közgyűlési és parlamenti képviselők is. Igaz, vele sem beszéltem a megválasztásom óta.

– Hende azt is szóvá tette, hogy ön nem fejezte ki, együtt kíván működni a kormánnyal. Van olyan szándék önben, amelyet a képviselő hiányol?
– Nem, ez az ő fóbiája. Rajta kívül mások is látják, hogy ügyek mentén van mód együttműködésre a városokkal. Már a választás éjszakáján, egy villáminterjúban egyértelművé tettem, hogy bárkivel nyitott vagyok a közös munkálkodásra, vele is.

Több tiszteletet az önkormányzatoknak! | Magyar Hang

– Még a kampány idején, egy brüsszeli látogatás után arról beszélt, hogy a városhoz közvetlenül is érkezhetnek uniós források. Hogyan lehet ezt megoldani?
– Vannak még nyitott, közvetlen források, amelyekre érdemes pályázni. Ezekkel szeretnénk élni. Csak olyan fejlesztésbe akarunk önerőt rakni, aminek van értelme. Brüsszelben – ahol többek között Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével is tárgyaltam – az az ígéret hangzott el, hogy a következő uniós pénzügyi ciklusban emelni fogják a közvetlenül elérhető források arányát. Ez volna az Európai Unió egyik vívmánya, hogy a helyben élők kapják meg a forrásokat, és ők mondják meg, mire van szükség.

– Mennyi gesztusra van szükség a konstruktív együttműködéshez a Fidesszel, illetve a fideszes országgyűlési képviselővel? Illés Károly fideszes frakcióvezető az alakulóülésen kevesellte a nekik adott bizottsági helyek számát.
– Az együttműködés nem gesztus, hanem szándék kérdése. Egyébként sokkal inkább biztosítottuk a bizottsági helyeket, mint tette azt a Fidesz a hatalomban – az előző ciklusban például az ellenzéknek egyetlen bizottsági elnöki helyet sem adtak. A Fidesz most két bizottsági elnöki helyet kapott. Minden bizottságban van képviselőjük, a frakcióvezető külön titkárságot és költségtérítést is kapott.

– A csalással megvádolt Czeglédy Csabát jó döntés volt bizottsági elnökké jelölni?
– Czeglédy Csaba a szociális- és lakásbizottság elnökeként a legmunkásabb bizottságot vezeti, munkára szerződött. Ezzel a területtel az elmúlt években keveset foglalkoztak. Két fogadóórát tartott, az emberek sorban állnak a szociális lakásokért, 120 ember jelent meg egy fogadóóráján. Az a feladata, hogy megoldást találjunk a helyzetre, és javaslatokat is tegyen a probléma kezelésére.

Veres Pál: Megtesszük a gesztusokat | Magyar Hang

– Czeglédy jelölése miatt a szociális bizottság momentumos tagja, Nagy Donát is kritikát fogalmazott meg. Nem túl nagy tehertétel Czeglédy személye az önkormányzat számára? Nem tart attól, hogy ez visszahull a polgármesterre?
– Azt remélem, hogy munkája alapján fogják megítélni. Az esélyt meg akartam adni neki. Különben a bizottság momentumos tagja az első bizottsági ülés után megköszönte Czeglédy Csaba elnöki munkáját. Ez lesz a legtöbbet ülésező bizottság, és szerintem mindenki látni fogja, hogy minden tagja megdolgozik a tiszteletdíjért. A bizottsági munkáját nem politikai kockázatként értékelem.

– Czeglédy Csaba ügyvédi irodája kapott vagy fog kapni megbízást a szombathelyi önkormányzattól vagy a polgármesteri hivataltól?
– Bár jogilag ez nem lenne kizárt, nem kapott és nem is fog megbízást kapni. Azért tagja a közgyűlésnek, mert megválasztották a választók. Bizottsági elnökként munkára szerződtem vele, de nem jogászi munkára.

– Molnár Miklós (Pro Savaria Egyesület) – aki az előző ciklusban alpolgármester volt, de hátat fordított a Fidesznek, amely ezzel elveszítette a többségét a közgyűlésben – jutalmul kapja az önkormányzat többségi tulajdonában álló Vasivíz Zrt. vezérigazgatói posztját?
– Molnár Miklóst a felkészültsége és az alkalmassága miatt jelöltük a Vasivíz Zrt. élére. Kilenc évig volt gazdasági alpolgármester, van cégvezetői tapasztalata, tudomásom szerint az előző ciklusban is felvetődött a Fidesznél a cégvezetői jelölése. Ezek miatt tartjuk megfelelő személynek a tisztségre.

– A kampány során ön és fideszes riválisa, Balázsy Péter is beszélt a helyi buszközlekedés átalakításának szükségességéről, leginkább a buszflotta cseréjét sürgetve. Balázsy szerint elektromos buszokra lesz pályázat a kormánynál. Mik a konkrét tervek?
– A Volánbusz regionális igazgatójával már tárgyaltam. Húsz százalék önerőt biztosít a kormány az elektromos buszok beszerzéséhez. Figyelembe kell azt is venni, hogy egy ilyen busz 160 millió forintba kerül. Szombathelyen magas életkorú és szén-dioxid-kibocsátású buszok futnak, emellett nem alacsonypadlósak. Be kell látni, hogy a Volánnak nincs konkurenciája. Hiába írnánk ki pályázatot az üzemeltetésre, ha nincs meg a cégeknek a fenntartáshoz szükséges infrastruktúrája, például műhelye Szombathelyen, nem fog jelentkezni az üzemeltetésre senki sem itthonról, sem Ausztriából. A Volánbusszal együttműködve kell ezt megoldani. Ezért kértem az említett találkozón utasszámlálást, az igényeknek megfelelő közlekedést, és az úgynevezett CNG-technológia (gázüzemű) lehetőségének megvizsgálását.

– Van olyan terve, hogy az önkormányzat – Pécshez vagy Veszprémhez hasonlóan – saját kezébe vegye a helyi tömegközlekedés megszervezését?
– A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol ezzel kísérleteztek, ott borult a költségvetés. Olcsóbb megrendelni a szolgáltatást a Volántól.

– Nincs város az országban, ahol a gazdaságfejlesztés ne volna prioritás. Miben lépne előre Szombathely?
– A város ipara jelentősen kitett az autóipari cégeknek. Ha gazdasági folyamatok miatt megbillen a szektor, és hogy erre képesek legyünk reagálni, naprakész kommunikációra van szükség a nagy cégek mellett a közepes vállalkozásokkal is. Az egyensúlytalan helyzeten is változtatnánk egy digitalizációs képzőközpont létrehozásával. Ezzel a negyedik ipari forradalom adta lehetőségekkel élve kutatás-fejlesztési egységben gondolkodunk. Ezt uniós források felhasználásával alapoznánk meg, mintául véve az ausztriai Felsőőr (Oberwart) példáját.

Szerény javaslat | Magyar Hang

– Az új szombathelyi stadiont – mivel nem találtak rá jelentkezőt – az önkormányzat egyik cége, a Haladás Sportkomplexum Nonprofit Kft. üzemelteti. A kormány ugyan erre az évre és 2020-ra is adott 300-300 millió forintot, de hogyan biztosítható hosszú távon a fenntartás?
– Jagodits Rómeó gazdasági szakember személyében menedzsment szemléletű ügyvezetőt neveztem ki a cég élére. Szeretném, hogy ne csak egy futballstadion legyen kiszolgáló létesítményekkel, hanem egyéb tevékenységei, például konferenciák révén is termeljen bevételt. Ettől mindenképpen előrelépést várok.

– Mi az önkormányzati prioritás a sportágak tekintetében?
– A tömegsportot minél inkább szeretnénk támogatni. A versenysportban pedig teljesítményorientált szemléletet képviselek. Mindig tetszett a szombathelyi Falco kosárlabdacsapatának premizálási rendszere: a csapatnál a helyezés fényében duplázódnak a prémiumok, ebben az évben a Bajnokok Ligájában is szerepel az együttes. Ugyan ennek érdekében magas szintű kritériumoknak kell megfelelni az Aréna Savariában, és ez pénzbe kerül, de megoldjuk, mert a csapat teljesítményt tett le az asztalra.

– A Haladást működtető cégben is van tulajdonrésze az önkormányzatnak. Homlok Zsolttal – Mészáros Lőrinc vejével –, aki a Haladás VSE elnöke is, volt alkalma tárgyalni a futballklub helyzetéről? (Az interjú nyomtatott változatában tévedésből az szerepelt, hogy Homlok Zsolt a Haladás többségi tulajdonosa, de csak tárgyalás folyt arról, hogy a Haladás VSE átvenné a futballklubot.)
– Tárgyaltam vele. Azt látjuk, ha most pénzt tennénk a klubba, azt egy lyukas hordóba öntenénk. Teljes átvilágítást kértünk, az eredményről a következő közgyűlésen tárgyalunk. Az önkormányzat csak tiszta viszonyokat tud támogatni.

Szövetségre lép tíz ellenzéki vezetésű megyei jogú város | Magyar Hang

– Az önkormányzati választás Budapest mellett 10 megyei jogú városban ellenzéki polgármester győzelmét hozta, meg is hirdették összefogásukat. Milyen változást hozhat ez a hazai belpolitikában? Összeadható választói réteget jelent-e ez?
– Szerintem igen. A megyei jogú városok közül soknak azonos az érdeke. Így együtt még kevésbé vagyunk megkerülhetők. Ha például együtt megyünk az Európai Unió felé forrásokért, az súlyt ad a kezdeményezéseinknek. A szabad városok szövetsége a közbeszédben már létezik, ez Budapesttel kiegészülve erős szövetség lehet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/50. számában jelent meg, 2019. december 13-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/50. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.