Hadházy: Évi sok tízmillió folyhat ki Kispest kasszájából

Hadházy: Évi sok tízmillió folyhat ki Kispest kasszájából

Hadházy Ákos (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gajda Péter polgármester szerint Kispestet támadom, de ez nem igaz – így kezdte legutóbbi Facebook-posztját Hadházy Ákos, aki ezúttal baloldaliakhoz kötődő, korrupciógyanús ügyeknek nézett utána. A politikus szerint ezzel pont az ellenzék hitelességét védi, ezért is állt mellette sajtótájékoztatóján a momentumos Paróczai Anikó és az LMP-s Ferenczi István.

Hadházy elmondása szerint mindenképp tudni akarta, van-e valóságtartalma a volt szocialista Lackner Csaba szavainak, így adatkéréssel fordult a Kispesti Önkormányzathoz. „A kapott dokumentumok elborzasztottak” – értékelt. Hadházy szerint amíg Gajda Péter nem vonja le a megfelelő következményeket, a további Korrupcióinfóinak nincs sok értelme.

A független országgyűlési képviselő arra jutott, hogy Kispesten is túlszámláznak bizonyos vállalkozások. Úgy látja, az önkormányzat ezt gond nélkül hagyja is nekik, és fizet, ahogy kell. Hadházy kitért arra a korábbi 24-cikkre, amit már mi is szemléztünk, és ami szerint pártok közti együttműködés alakult ki Józsefvárosban és Kispesten. Kikérte a kispesti önkormányzattól a Somogyi László üzletemberhez tartozó Anildia Kft. szerződéseit, ahogy a Compassion Kft.-éit is, amelynek ügyében szintén Somogyi jár el.

Fidesz-MSZP-összejátszást sejtet a kispesti korrupciós botrány | Magyar Hang

„A legtöbb esetben jóval több munkát számoltak el, illetve jóval nagyobb összeget számláztak ki, mint amiről a megrendelés szólt. Láttunk olyan esetet, ahol valóban több járdát aszfaltoztak le, mint ami a megrendelőben szerepelt, de egyáltalán nem annyival, mint amennyi a számlán szerepelt. Piti csalás ez, de kicsi a lebukás esélye, főleg, ha az önkormányzat nem erőlteti meg magát, és nem méri le a négyzetmétereket. Ráadásul az utólagos ellenőrzés inkább csak a járdafelújításoknál lehetséges” – írta Hadházy, aki részletesen is kitért a Compassion által végzett aszfaltozásokra. Volt, ahol szerinte a 30 milliósra becsült munka a végén majdnem 43 millió lett, míg máshol 170 négyzetméter járdát rendeltek, de a cég 332 négyzetmétert számlázott le.

Mint Hadházy leszögezte, egyelőre csak becsülni tudja, de biztosnak tartja, hogy évi sok tízmillió forint folyik ki az önkormányzat kasszájából, és ez csak egy cég egy keretszerződése. A politikus továbbá kitért arra is, hogy Kispest 2017. június 22-én annak ellenére döntött egymilliárdos hitel felvételéről, hogy volt 800 milliós tartaléka. „Ami külön érdekes, hogy ezt az egymilliárd forintot nem is tudták felhasználni 2017-ben, csak kevesebb, mint a felét költötték el, illetve 2018-ban sem fogyott el a keret, még az idei évre is áthúzódott. Valamiért mégis nagyon fontos volt, hogy felvegyék ezt a kölcsönt, amit aztán 20 évig fizethetnek vissza” – írta még az LMP korábbi társelnöke.  

Frissítés: Hadházy állításaira utóbb reagált a kispesti önkormányzat, visszautasítva a független parlamenti képviselő állításait. A közleményt alább idézzük:

A Hadházy Ákos képviselő úr honlapján megjelent állításokat Kispest Önkormányzata határozottan visszautasítja. Az ott leírt vádakat a következő napokban tételesen cáfolni fogjuk. Kispest Önkormányzata mindig a vonatkozó jogszabályok szigorú betartása mellett működött és működik jelenleg is. A valótlan állításokkal kapcsolatban a szükséges jogi lépéseket megtesszük.

2017. évben döntött a testület az 1 milliárd fejlesztési hitelfelvételéről, melyhez Kormányengedélyt kaptunk. A hitelfelvételi kérelmünket a Magyar Államkincstárhoz kellett benyújtani, a Kincstár jóváhagyása után mehetett Kormányengedélyezésre, ami megtörtént. A Hitelt fejlesztési feladatokra és ütemezésben hívtuk le, 2017-ben 485 milliót, 2018-ban 210 milliót és 2019-ben 305 milliót. A 2017. évi költségvetés egyensúlyának biztosításához került már az eredeti költségvetésbe 800 millió Ft pénzmaradvány igénybevétele betervezésre a hitelfelvétel mellett. A 2016. évi zárszámadásról szóló 23/2017 ( V.29) önkormányzati rendelet 5.§.-ában bemutatásra is került, hogy az 1,4 milliárdos pénzmaradvány nagy része már a költségvetésben tervezésre került kerületfejlesztési kiadásokra, a többi áthúzó kiadásokra kötelezettséggel terhelve volt és mindössze 300 Millió Ft került Fejlesztési Tartalékban, előre nem látható kiadásokra vagy pályázatok önrészéhez kiegészítésre.

A hitel szociális, köznevelési, közoktatási egészségügyi, kulturális és sport célú épületek és ingatlanok felújításhoz és fejlesztéséhez lett igénybe véve, elsősorban közterületi fejlesztések (játszótér, park, úthálózat, kispiac) finanszírozása és az előbbiek kiegészítése (pl. egészségügyi intézet)  történt a pénzmaradványból.