Stumpf: Elmozdultunk az autokrácia irányába

Stumpf: Elmozdultunk az autokrácia irányába

Stumpf István (Fotó: ELTE Alumni/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan mondják nekem, hogy illúziókat kergetek Orbán Viktorral szemben, de hiszem, hogy a közös értékek nem kerültek szemétkosárba – erről beszélt a HVG.hu-nak adott interjújában Stumpf István leköszönő alkotmánybíró. Kérdésre várva megjegyezte azt is, reméli, a kormányfő nem lesz gonosz szereplője a magyar történelemnek, miként a Star Warsban az lett Anakin Skywalkerből. Legutóbb egyébként akkor beszéltek hosszabban, amikor Donald Trump elnökké választása után hazajött az Egyesült Államokból.

„Elmondtam neki, miben látom a konzervatívok ottani győzelmét, illetve mi az ottani konzervatív fülkeforradalom és a viktoriánus forradalom közötti különbség és hasonlóság” – tette hozzá. Belpolitikáról viszont elmondása szerint nem beszéltek, és úgy látja, nem is lett volna szerencsés alkotmánybíróként rendszeresen politikusokkal találkoznia. Előbb-utóbb viszont szeretné elmondani a miniszterelnöknek, hogyan látja az elmúlt kilenc évet.

Kérdezték a NER-en haszonszerzőkről, vagyonfelhalmozásról és Mészáros Lőrinc esetéről is. Stumpf úgy látja, hasonló volt mindig, viszont mintha ez ráégett volna a kormányra. „A viselkedésmód, a túlzott agresszivitás, az anyagi szempontok időnként értékszempontok elé helyezése azok, amik tömegessé váltak az elmúlt időszakban, különösen a fiatalabb generáción belül. Ez nem jó üzenet” – mondta.

Állítása szerint a mai napig nem tudta rendesen feldolgozni, mi volt a tényleges konfliktus Simicska Lajos és Orbán Viktor között. De reméli, ha majd tíz év múlva megírja a Fidesz történetét, már elegendő tudása lesz erről.

Stumpf István: Orbán és Szájer ösztöndíja is Sorostól jött ám | Magyar Hang

Stumpf úgy látja, ha Orbánék nem fogják tudni feldolgozni Budapest elvesztésének tanulságait, nem is fordulhatnak majd rá sikeresen 2022-re. „Szerintem az embereknek inkább a helyi szintű Fidesz-vezetőkből lett elegük, akik úgy viselkedtek, mintha életük végéig bérelnék pozíciójukat. Az agresszív magatartás és a kizárólagosság-tudat időnként visszaüt” – tette hozzá. Szerinte azt sem dolgozta fel rendesen senki, mit jelent a szlogenként használt NER. Míg korábban a társadalmi szerződés volt a bevett, szerinte a Habony-Finkelstein páros azt találta ki, hogy legyen ehelyett Nemzeti Együttműködés Rendszere. Miközben felvetődött, hogy hol itt az együttműködés, hiszen háborúban nem azt szokás tenni.

Arra a kérdésre, hogy hová tenné egy demokráciától autokráciáig terjedő skálán a negyedik Orbán-kormányt, a távozó alkotmánybíró azt mondta: elmozdultunk az autokrácia irányába. „Háttérbe szorították a hagyományos parlamenti kontrollt, megerősödött az informális hatalom és túlhatalmat biztosítanak a kormánynak. Ezt nevezik többen autoritárius kilengésnek. Orbán próbálja szűkíteni az ellenzék mozgásterét, a sajátját pedig bővíteni. Hogy ennek milyen a társadalmi fogadtatása hosszú távon és meddig tartható fenn, nem tudom, ahogy azt sem, hogy az önkormányzati választás egyszeri rendszerhiba volt, vagy egy új szakasz kezdete” – sorolta Stumpf, aki szerint Orbán is megöregedett, fogytán az energiája, elő kell készíteni a generációváltást.

Stumpf egyébként nem bánja, hogy több jelentős ügyet is elkaszáltak, és végül nem választották újra alkotmánybíróvá. Az alkotmányos hitvallása részének tartotta, hogy jelezze, amikor a fundamentális értékek sérülését érzékeli. Sokan a szemére vetették egyébként, hogy több lojalitást vártak tőle.