168 Óra: kilövési parancsra várnak Boldog Istvánt érintően

168 Óra: kilövési parancsra várnak Boldog Istvánt érintően

F. Petra és Boldog István (Fotó: Facebook/Boldog István hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy Szilárd exfideszes kengyeli polgármester vádalkuja révén derült fény Boldog István fideszes országgyűlési képviselő bizalmi körének pályázati üzelmeire – írja mai számában a 168 Óra. A hetilap szerint a kormánypárti honatya is a hatóságok látókörébe kerülhet.

A lap úgy fogalmaz, „Boldog István bemártásával Nagy Szilárd megúszta a sikkasztásait egy felfüggesztettel”. A két politikus viszályának okait próbálták kideríteni, a megkérdezett térségi polgármesterek név nélkül úgy összegeztek, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában. Az ok minden valószínűség szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programokban (TOP) keresendő.

Eszerint aki beállt a sorba, és a kijelölt közbeszerzési bonyolítóval végeztette el a pályázati eljárást, majd az általuk preferált kivitelezőt nyilvánították győztesnek, azok a települések kaptak fejlesztési támogatást. Ahol viszont nem ezt az utat választották, ott ugrott a pénz és nagy valószínűséggel a polgármester újraválasztásának esélye is – magyarázza a lap. A polgármesterek nagy része beállt a „sorba”, még ha tudták is, hogy korrupció lehet a háttérben, de legalább kaptak fejlesztési támogatást.

Debrecenbe érnek a Fehér Petra fideszes képviselőt érintő nyomozás szálai | Magyar Hang

Lapunk is foglalkozott a Boldog Istvánhoz köthető személyek korrupciógyanús ügyeivel. Mint megírtuk, összesen öt embert gyanúsítanak, közülük négyen vannak előzetes letartóztatásban. A letartóztatottak egyike a Boldog István jobbkezének számító Fehér Petra törökszentmiklósi önkormányzati és Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési képviselő. Ő hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt került rács mögé – közölte érdeklődésünkre a bíróság. A nőt azzal gyanúsítják, hogy több Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos pályázatnál irányított, jogellenesen befolyásolt közbeszerzéseket elnyert vállalkozóktól – mint a pályázatok elbírásában döntési folyamatra ráhatással bíró hivatalos személy – jogtalan haszonra tett szert. Azaz kenőpénzt fogadhatott el.

Mint arról elsőként beszámoltunk, az ügy szálai Hajdú-Bihar megyébe is elérnek. A manipulált közbeszerzési eljárások miatt K. Ferencet is elfogták a hatóságok az összehangolt november végi akció során. A férfi bűnsegédként előnyért hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt került előzetes letartóztatásba a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt. K. Ferenc által irányított Debköz Közbeszerzési Kft. számos közbeszerzési eljárás lebonyolításában vett részt Boldog István választókerületében és más önkormányzatoknál is. A cég debreceni székhelyén még a letartóztatás hétvégéjén jártunk, kívülről azonban az intézkedések nyomait nem fedeztük fel.

A Debköz Közbeszerzési Kft. épülete (Fotó: Magyar Hang)

Később az Index.hu arról írt, hogy fejlesztésekről a cserkeszőlői fürdő medencéjében születhettek a döntések. A portál szerint gyanúsított Boldog Istvának egy másik közeli ismerőse, K. Péter is. Ő az, akit bűnügyi felügyelet alatt áll, nyomkövetőt kapott.

A bíróság lapunk érdeklődésére egyébként szokatlan módon azt is közölte: nem kizárt, hogy a jövőben bővül a gyanúsítottak száma.