Fabiny Tamás: Nem lehetünk büntetésben

Fabiny Tamás: Nem lehetünk büntetésben

Fabiny Tamás (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hogyan lehet feldolgozni a Kádár-rendszer kellemetlen egyházi örökségét? Mennyire kiszolgáltatott az egyház jelenleg az államnak? Történt-e jelentős közeledés a katolikusok és a protestánsok között? Karácsonyi beszélgetésünkben többek között ezekre kerestük a választ Fabiny Tamással, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Evangélikus Egyházkerülete püspökével.

Részletek a Magyar Hang december 20-i (2019/51-52.) számában megjelenő interjúból!

(...)

– Az evangélikus egyház tiszteletreméltó, a hitfelekezeteket illetően pedig egyedülálló tettet hajtott végre azzal, hogy nyilvánosságra hozta-hozza saját ügynökaktáit. Miért szánták rá magukat?
– 2004 körül elkezdett keringeni egy ügynöklista az interneten, amelyen sok egyházi személy is szerepelt. Az akkori evangélikus egyházi vezetés határozta el, hogy szakértőkből és teológusokból tényfeltáró bizottságot hoz létre. A folyamat többlépcsős. Terhelő adat esetén megkeresik az érintettet, lehetőséget adnak arra, hogy elmondja véleményét, saját verzióját. Ezt követően kerül egy-egy anyag az egyházvezetés, majd a zsinat zárt ülése elé. Nyilvánosságra csak ezután kerülhet a dokumentum, de csak azok, amelyek hitelességében teljesen biztosak vagyunk. Sohasem lehet cél a megbélyegzés, a mocsokban való turkálás, a közzététel a tisztánlátást, az okulást, a társadalmi felelősség erősítését kívánja szolgálni, amivel az áldozatoknak is tartozunk. Azt sem akartuk, hogy egy-egy eltitkolt kompromittáló tény zsarolási lehetőséget nyújthasson bárkinek, aki az iratokhoz hozzáférhet. Kétségtelen, hogy a folyamatot sérülések nélkül nem lehet megúszni, de a nyíltságra, a nyilvánosságra nagy szükség van, mert tisztítja a légkört. Ugyanakkor számos eset marad feltáratlan, hiszen többen nem az állambiztonsággal, hanem az Állami Egyházügyi Hivatallal álltak kapcsolatban. Tudjuk, hogy ügynök és ügynök között van különbség, azt is tapasztaljuk, hogy egy-egy beszervezett lelkész maga is áldozat.

– Milyen különbség fedezhető fel e téren például az akkoriban szolgáló lelkészek között?
– Háló című sorozatunk egyik kötetében két párhuzamosan szolgáló püspök, Ottlyk Ernő („Szamosi”) és Káldy Zoltán jelentéseit tesszük közzé. Ottlyk esetében sajnos világosan érezhető a rosszakarat, mintha örömét lelné abban, hogy feljelent másokat. Meglepő például, amit a Deák téri gyülekezetünkben konfi rmált, 17 éves Gryllus Dánielről jelentett.

Hogyan lehet feldolgozni a Kádár-rendszer kellemetlen egyházi örökségét? Mennyire kiszolgáltatott az egyház jelenleg az államnak? Történt-e jelentős közeledés a katolikusok és a protestánsok között? Mi az egyház viszonyulása a klímaváltozáshoz?

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/51-52. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.