Ingyenessé válnak a meddőségkezelésben jelenleg is finanszírozott gyógyszerek, beavatkozások

Ingyenessé válnak a meddőségkezelésben jelenleg is finanszírozott gyógyszerek, beavatkozások

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond a CSBO (Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.) közreműködésében megvalósuló, európai uniós finanszírozású Családbarát ország című projektjében bevezetendő „Családbarát hely” tanúsító védjegy bronz fokozatú minősítések átadási ünnepségén az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2019. december 11-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Az MTI által is idézett államtitkár szerint a döntéstől azt várják, hogy a „vágyott” gyermekek megszülethessenek, és az érintett párok egységesen magas színvonalú kezelést kapjanak várakozás nélkül az egész országban.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a jövő év elejétől – a kormányzati támogatásnak köszönhetően – emelkedik két, 1-es típusú diabétesszel élőket segítő eszköz támogatása. Az államtitkár elmondta, jelenleg a legmodernebb ellátást például az inzulinpumpával, illetve egy vércukrot mérő szenzor segítségével lehet garantálni. A kormány most az ezekhez való hozzáférést könnyítette meg: 2020. január 1-től a gyermekeknek és a nappali tagozatos tanulóknak 98 százalékos, a felnőtteknek 80 százalékos támogatással lehet hozzájutni az említett eszközökhöz.

A szenzort hat hónapra kapják meg az érintettek, azt követően akkor újíthatják meg az alanyi jogú támogatást, ha a vizsgálatok során látszik, hogy használják az eszközt. Szólt arról is, a jövőben az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő szülők is igénybe vehetik a gyermekek otthongondozási díját és az ápolási díjat.