Lehet, hogy „be kell zárni a boltot” – Több jászberényi cég bajba kerülhet az Electrolux leépítése miatt

Lehet, hogy „be kell zárni a boltot” – Több jászberényi cég bajba kerülhet az Electrolux leépítése miatt

Budai Lóránt (Fotó: a polgármester Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elbocsátásokon túlmenő következményei lesznek annak, hogy az Electrolux leépíti a termelést jászberényi gyárában – mondta lapunknak Budai Lóránt, akit a Közösen Jászberényért Egyesület színeiben választottak polgármesternek az idei önkormányzati választáson, majd az utána megismételt voksoláson a DK, az MSZP, a Jobbik és a Momentum támogatásával.

A városvezető elmondása szerint a 800 munkavállaló elbocsátásán kívül – ami jövő év elejétől, több ütemben valósul meg – számolnia kell a városnak a nehéz helyzetbe kerülő beszállítókkal is. Számos jászberényi cég ugyanis az Electroluxra építette a tevékenységét, és a cégtulajdonosok közül többen keresték már meg a városházát azzal, hogy nehéz helyzetbe kerülnek, néhányan attól is tartanak, hogy „be kell zárniuk a boltot”, ha már nem lesz lehetőségük beszállítani az Electroluxnak.

Az önkormányzati választás előtt Szijjártó Péter külügyminiszter jászberényi látogatásán ígéretet tett, hogy Varga Mihály pénzügyminiszterrel és a város akkori fideszes polgármesterével, Szabó Tamással közösen dolgoznak ki stratégiát az Electrolux kivonulása miatt keletkezett problémák megoldására. Szabó Tamás viszont elveszítette a polgármesteri posztot. Budai Lóránt szerint a hat pontos intézkedési terv inkább kampány-jellegű volt, és azóta sem öltött konkrétabb formát, ezért személyesen tervez tárgyalni az illetékes miniszterekkel az év elején, hogy kiderüljön, milyen módon akar és tud hozzájárulni a kormányzat a probléma megoldásához.

Budai Lóránt: Jászberény az első, nem pedig a párttagsági könyv | Magyar Hang

Az Electrolux miatti anyagi veszteség mellett – amit a munkahelyek elvesztésén túl az adóbevételek csökkenésén is meg fog érezni a város – Budai Lóránt elmondása szerint a kormányzat nem biztosít forrást azoknak a fejlesztéseknek a befejezésére sem, amelyeket még a fideszes városvezetés kezdett el. Egy nemrég megjelent kormányhatározat szerint a 3 milliárdos hitelkeretből csak bizonyos fejlesztések finanszírozását hagyta jóvá a kormány összesen 680 millió forint értékben, a többi, a hitelkeretben szereplő fejlesztést nem. Ezt a hitelt a polgármester elmondása alapján már meg is kapta a város, amelyből óvodát, iskolát és egy tankonyhát újíthatnak fel, bővíthetnek, illetve fejleszthetnek.

Nem kapott viszont jóváhagyást a város azokra a hitelösszegekre, amelyek az egykori fideszes városvezetéstől örökölt konferencia és rendezvényközpont-építés – az úgynevezett Malom-projekt – befejezését, a vasútállomás és a buszállomás fejlesztését, valamint útépítést és szennyvíz- illetve csapadékvízelvezetés fejlesztését finanszírozták volna. További nehézség, hogy az összegek felhasználása kötött, a városvezetés még vizsgálja annak a jogi lehetőségét, hogy fordíthatnak-e más projektekre is a hitelösszegből.