„Elfogyott a falu, megette a város”

„Elfogyott a falu, megette a város”

Birkák szaladnak Szaknyéron., az Őrségben (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részletek a Magyar Hang december 20-i (2019/51-52.) számában megjelenő riportunkból!

Szaknyér csendje olyan, hogy el lehetne tenni befőttesüvegbe, és haza lehetne vinni. (...) Mi mégis arra kényszerülünk a legkisebb őrségi település közepén állva, hogy kiabáljunk. Pusztán azért, mert Gergócs Géza, az első, és sokáig az egyetlen ember, akivel a faluban összefutunk, kicsit nagyot hall. Ő nem olvasta Moldova György 45 évvel ezelőtt megjelent riportkönyvét, Az Őrség panaszát.

– Az történt, mint a többi faluval: elfogyott, a város megette! Elmentek a fiatalok, aztán az öregek meg kihaltak, a régiekből alig vagyunk páran – állapítja meg, és ebből az lett, hogy kevés ma az üres ház Szaknyéron, a falu legnagyobb részéből ugyanis nyaraló lett.

(...)

„Itt van a legkevesebb olyan ember, akinek pénze van" - Az ország egyik legszegényebb településén jártunk | Magyar Hang

Volt itt „magánkocsma” is, amíg ki nem telepítették Püspökladányba a tulajdonosát, aztán létesült „szövetkezeti kocsma”, majd az is megszűnt, és bolt és posta sincsen már. Eddig Őrimagyarósdról járt a kézbesítő, s mivel ott megszűnt a posta, most Őriszentpéterről, az „Őrség fővárosából” hozzák a leveleket. Hiányt azonban nem szenved Géza bácsi: egy kocsi jár ki a krémes süteménnyel, egy másik a kenyérrel és egy harmadik a hússal.

(...)

Az ispánki Bita Gyulának is kiabálva kell közölnie velünk, hogy 45 évhez képest itt is „minden megváltozott”. – Alig vagyunk, több a gyüttment, mint a helybeli – mondja Gyula bácsi, majd a kertje végében álló téglaházra mutat.

(...)

Kincs, ami nincs: mire megy az Ormánság rengeteg olajával? | Magyar Hang

Sok a „betelepülő” Pankaszon is. A helybeli Sebők Ernő azonban ezt minden megindultság nélkül, beletörődéssel állapítja meg. Ugyanilyen tónusban beszél a megszűnő környékbeli munkahelyekről. Megszűnt a téglagyár és a faüzem is, ahol azelőtt koporsót készítettek.

Mennyi állatot tartanak ma egyáltalán Szaknyéron? Mire számít egy 19 éves fiú a kis faluban? Akar-e maradni? Mit látni Ispánkon, ha valaki körülnéz? Hogy alakul a sorsa ma annak, aki Pankaszon él? A válaszokat keresse a Magyar Hang január 3-án megjelenő 2020/1. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/1. számban? Itt megnézheti!