Titkolja a kormány, miért repültek Las Vegasba és a Kanári-szigetekre a honvédségi gépek

Titkolja a kormány, miért repültek Las Vegasba és a Kanári-szigetekre a honvédségi gépek

Orbán Viktor a Terror Háza előtti 1956-os megemlékezésen 2018. október 23-án (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc évig titkos az információ, hogy miért repültek honvédségi repülőgépek többek között Las Vegasba, a Kanári-szigetekre, Dubajba és Máltára. Ezt Benkő Tibor honvédelmi miniszter közölte, miután Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője kifejezetten rákérdezett.

Az Átlátszó derítette ki korábban, merre járt a Magyar Honvédség két-két utasszállítója és luxusrepülőgépe 2019-ben. Vadai Ágnes botránynak nevezve azt, ha esetleg kiderül, hogy a gépeket valakik magáncélra használták. Az általa is idézett adatok szerint ugyanis a négy repülőgép egyike vagy másika olyan nyaralóhelyekként ismert szigeteken töltött néhány napot, mint a görögországi Chios vagy Párosz, a horvátországi Brac, vagy éppen Korzika, Málta, illetve a Kanári-szigetek. Járt Dubajban, Dohában, Abu-Dzabiban és Panamavárosban is, arról már nem is beszélve, hogy öt napot Las Vegasban töltött. A politikus itt megjegyezte, hogy „valaki talán a honvédség költségvetése számára próbált nagyobb összeget nyerni az egyik kaszinóban”.

Benkő Tibor honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozott annak kapcsán, miért nem nyilvánosak a gépek útjai. Ugyanakkor jelezte Vadai Ágnesnek, hogy joga van személyesen betekinteni a titkosított iratokba. (Igaz, az így szerzett információkat nem hozhatja nyilvánosságra – a szerk.) A tárcavezető azt tette még hozzá, hogy a személyszállítások során a jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Emlékezetes, 2018. február elején a Magyar Honvédség két Airbus A319-es repülőgépet vásárolt. Simicskó István akkori honvédelmi miniszter már a bemutatójukon is azt hangsúlyozta, hogy „ezek a gépek nem kormánygépek. A Magyar Honvédség hadrendjébe kerültek, és a Magyar Honvédség fogja használni őket”. Később mégis a kormányfő használta rendszeresen, amiről számos fotó árulkodik. Ugyancsak 2018-ban a Magyar Honvédség vásárolt két business jetet is, ezekkel a gépekkel is utazott a miniszterelnök.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.