Gyanúsítottként hallgatták ki Varju Lászlót

Gyanúsítottként hallgatták ki Varju Lászlót

Varju László és a biztonsági őrök 2018. december 17-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két ügyben, választás rendje elleni bűntett, valamint garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőjét.

A politikus kihallgatása után arról beszélt, hogy mindkét gyanúsítás ellen panasszal élt, amellett, hogy részletes vallomást tett. Elmondta, hogy most az ügyészségnél van a labda, melynek szerinte az a dolga, hogy megítélje, hogy ami történt, az a demokrácia védelmének érdekében történt. Varju úgy látja, hogy esetében egy politikai megrendelésről van szó, és itt az ideje, hogy az ügyészség bizonyítsa, hogy nem a Fideszt képviselik. A DK koncepciós pernek minősített az ügyet.

Az ügyészség honlapján közölték, az első ügyben, a választás rendje elleni bűntett miatt folyamatban lévő eljárásban a megalapozott gyanú lényege szerint Varju László 2018 februárjában, az országgyűlési választás előtt, az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként, egy függetlenként induló jelöltnek – nyerési esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért azért, hogy lépjen vissza a javára. A passzív választójoga gyakorlásának befolyásolására irányuló ajánlatot a férfi visszautasította.

2018 decemberében több országgyűlési képviselő bement az MTVA székházába, ahol öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni. A biztonsági osztályvezető közölte, hogy a zárt, védett területekre nem lehet belépni, azonban a képviselők továbbra is az élő műsor helyszínére való beengedésüket követelték.

A köznyugalom elleni bűncselekmény miatt azért folyik eljárás, mert Varju László a stúdióba történő bemenetel érdekében nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának és dulakodás közben megszorította az egyik biztonsági őr vádliját, amely cselekménye garázdaság vétségének megállapítására lehet alkalmas.

A testi épség elleni bűncselekmény miatt közölt megalapozott gyanú szerint Varju László később a székház első emeletén be akart menni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlő helyiségek és a hírszerkesztőség ajtajai nyílnak, és többszöri felszólításra sem távozott. Erőszakos ellenállása miatt végül testi kényszert alkalmaztak vele szemben, amelynek továbbra is ellenszegült. A földre feküdt, elkapta egy biztonsági őr lábát, majd azt kihúzta, melynek következtében a férfi a földre esett. A sértett az esés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát – Dr. Polt Péter legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés mindkét ügyben felfüggesztette. Az ügyészség közleménye szerint, Varju László hétfőn gyanúsítotti kihallgatása során vallomást tett, érdemi védekezést terjesztett elő és védőjével együtt panasszal élt a gyanúsítás ellen.