Jakab Péter korábbi ellenfele hátralépett

Jakab Péter korábbi ellenfele hátralépett

Jobbikos tüntetők az MTVA előtt 2018. december 17-én (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eredetileg tavaly őszre tervezett tisztújításon még úgy volt, hogy – Jakab Péter mellett – Varga-Damm Andrea is ringbe száll a Jobbik elnöki posztjáért, mostanra azonban változott a felállás. Az országgyűlési képviselő ugyanis bejelentette: alelnöki tisztségre pályázik, vagyis nem fog megmérkőzni Jakab Péterrel.

– Eldöntöttem, hogy a párt egységének megőrzése, a Fidesszel szembeni valódi jobboldali, kormányzóképes politikai erő megteremtése érdekében elindulok a párt alelnöki tisztségéért – írta Facebook oldalán, bár az nem derült ki egyértelműen, hogy mi változott meg múlt ősz óta. Annyit tett még hozzá, hogy mottója: „A valódi nagyság abban áll, ha olyasvalamibe kezdesz, aminek veled nincs vége.”

Security Check Required

A Jobbik január 25-én, vagyis szűk három hét múlva tartja meg tisztújítását, amikor új elnököt és új elnökséget választ. A váltást már a tavaly májusi, számukra kudarcos eredményt hozó európai parlamenti választások után megígérték, végül a múlt év végére tervezett eseményből nem lett semmi.

Lapunk már akkor is megírta, hogy belső viták feszítették az ügyet, egyrészt amiatt, hogy a posztra talán legesélyesebb Jakab Péter feltételt szabott: előre meghatározta saját csapatát, akiket maga mellett szeretett volna látni az elnökségben. Ugyanakkor a Jobbikban ez eddig nem így működött, az alelnököket is a kongresszus a választotta. Másrészt Jakab Péter csapata tagjainak közös vonása volt – miként több jobbikos is fogalmazott korábban lapunknak –, hogy egyikük sem kötődik érdemben a pártban továbbra is meglehetősen nagy befolyással bíró Szabó Gábor pártigazgatóhoz, illetve az ELTE hallgatói önkormányzatából kinőttekhez, elsősorban a nyilvánosságból már hátralépett Szávay Istvánhoz. A viták miatt végül a kongresszust elhalasztották.

Jelenleg egyébként Jakab Péter az egyedüli jelölt, ő már hétvégén jelezte, hogy elindul a párt elnöki pozíciójáért, ráadásul ezúttal a kongresszusra bízza, hogy az szabadon megválassza a párt elnökségét.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.