Megvan a Kossuth rádióhoz igazoló Siklósi Beatrix utódja

Megvan a Kossuth rádióhoz igazoló Siklósi Beatrix utódja

Galambos István az M5 csatornaigazgatója Forrás: Médiaklikk.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Galambos Istvánt nevezték ki a kulturális műsorokat sugárzó M5 csatornaigazgatójává Siklósi Beatrix utódjának – tudta meg lapunk. A szakember előlépéséről már szerdán napközben is hallottunk, az egyik saját gyártású esti műsor stáblistájában pedig már az ő neve szerepelt csatornaigazgatóként. Ugyanakkor az MTVA hivatalos honlapján egyelőre megbízott csatornaigazgatóként szerepel a neve.

Galambos házon belülről érkezett. A rövid életrajza szerint a Magyar Rádióban kezdte újságírói munkáját, később hírügynökségi területen töltött be felelős beosztásokat. 2013-ban a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nemzetközi és társadalmi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesévé, majd a Kós Károly Kollégium elnökévé nevezték ki. Később tagja lett társaság felsővezetésének, programigazgatóként dolgozott.

Összeférhetetlenség miatt távozik a Kossuth Rádió vezetője, Siklósi Beatrixot nevezték ki a helyére | Magyar Hang

A 80 milliárdos költségvetésű MTVA kulturális csatornájánál azért volt szükség új igazgatóra, mert az eddigi csatornavezető, Siklósi Beatrixet nevezték ki a Kossuth rádió élére, ahol Mucsányi Mariannát váltotta. Mucsányi összeférhetetlenség miatt távozott a rádió éléről. Mivel a férjét a Médiatanács tagjává választották, így ő nem maradhat állományban. Az MTVA különben azt közölte, hogy Mucsányi három év után közös megegyezéssel távozott a cégtől.

Tiltakoznak Siklósi kinevezése ellen

Siklósi Beatrix kinevezése ellen a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának három ellenzéki tagja tiltakozik korábbi, közéleti vitákat generáló megnyilvánulásai miatt. Debreczeni József, Kránitz László és Silhavy Máté szerint ugyanis Siklósi Beatrix sokszor, „a legkülönfélébb fórumokon tett gyűlölködő megnyilvánulásokat”. Felidézték, hogy Siklósi személyét 2014-ben az MTVA vallási és nemzetiségi műsorainak élére a történelmi egyházak vezetői elfogadhatatlannak tartották. – Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására – közölték. Később elvették tőle a vallási műsorokat.

Ezen kívül szerintük Siklósi nem titkolja az Orbán Viktor miniszterelnök iránti rajongását. Ezek miatt kizárt, hogy eleget tudna tenni a médiatörvény előírásának, amely kötelezővé teszi a „közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségét” – fogalmaztak. A közszolgálati médiakuratórium ellenzéki delegáltjai is kizártnak tarja, hogy Siklósi alkalmas volna a Kossuth rádió közszolgálati normák szerinti vezetésére.

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke erre az állami hírügynökségen keresztül reagált. Mint az MTI írja, az MTVA nem tartozik a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának felügyelete alá, a testület a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t ellenőrzi. Balogh László emlékeztetett, hogy a tiltakozókat nemrég az ellenzéki frakciók delegálták a kuratóriumba. Megválasztásuk után nem folytathatnának politikai tevékenységet, ez a nyilatkozat azonban annak tekinthető a kuratóriumi elnök szerint. Balogh László sajnálatosnak nevezte, hogy kollégái egy szakmai kérdésből politikait „próbálnak kreálni”. Ezért a kuratóriumi elnök nem javasolja, hogy napirendre vegyék a három tiltakozó arra vonatkozó kezdeményezését, hogy a Médiatanács semmisítse meg Siklósi Beatrix kinevezését. Ezért a kuratóriumi elnök nem javasolja, hogy napirendre vegyék a három tiltakozó arra vonatkozó kezdeményezését, hogy a Médiatanács semmisítse meg Siklósi Beatrix kinevezését.