Napokkal korábban figyelmeztették az Irakban szolgáló magyar katonákat a várható támadásról

Napokkal korábban figyelmeztették az Irakban szolgáló magyar katonákat a várható támadásról

Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) és Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese az iraki magyar kontingens helyzetéről tartott sajtótájékoztatón a Honvédelmi Minisztériumban 2020. január 9-én. Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Irakban állomásozó magyar katonák parancsnokával Farkas Sándorral egyeztetett élő videós kapcsolattal csütörtök reggel Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Jelenleg ugyanis mintegy kétszáz magyar katona szolgál Irakban, egy részük egy NATO vezette misszióban, más részük az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióban.

Az alezredes a miniszternek elmondta, hogy három nappal ezelőtt 72 órás veszély figyelmeztetést adtak ki parancsnokságukon, amely szerint rakétatámadás, dróntámadás valószínű. Ez szerdára virradóra be is következett, Erbíl környékén két rakéta csapódott be, az egyik felrobbant, a másik nem. Valamennyi katona számára fokozott biztonsági intézkedés lépett életbe: bunkerbe vonultak, folyamatosan viselték a repeszálló mellényt és a sisakot, és csak engedélyezett mozgások történtek.

Iráni figyelmeztetés: amerikai bázisokat lőttek rakétákkal | Magyar Hang

A parancsnok azt mondta, a magyar katonák fegyelmezetten hajtották végre feladatukat, jelenleg rendben vannak. Fel vannak készülve a további feladatok ellátására, s arra is, hogy bármi történjen, arra reagálni tudjanak. A megbeszélésen a parancsnokkal együtt négy katona – köztük egy nő – vett részt. Egyikük a miniszter kérdésére válaszolva azt mondta, biztonságban érzi magát, ahogy társai is.

Benkő Tibor újságírói kérdésre beszélt arról is, hogy az iraki parlament részben – az ülésen nem mindenki vett részt – úgy döntött: azzal a kéréssel fordul a kormány felé, hogy a külföldi katonák hagyják el az országot. Erről viszont az iraki kormány még nem döntött, így a két ország közötti kétoldalú megállapodás továbbra is érvényben van.

A magyar katonák az iraki kormány kérésére, a magyar Országgyűlés felhatalmazása alapján látják el feladataikat. Ezek közül – az elmúlt napok történései nyomán – csak a kiképzési feladatokat függesztették fel, a műveleti területen lévő magyar és külföldi parancsnokok, továbbá Magyarországon is folyamatosan figyelemmel kísérik a történteket.