Időközi választások: újabb pofont kapott a Fidesz

Időközi választások: újabb pofont kapott a Fidesz

Voksolás 2019. október 13-án. (Fotó: MTI/Sóki Tamás) (Képünk illusztráció)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár több független jelölt is kormánypárti támogatással indult a vasárnapi időközi választásokon, Orosházán pedig saját jelöltje volt a Fidesz-KDNP-nek, mégsem örülhettek az eredményeknek.

Úgy tűnik, a közös ellenzéki indulás továbbra is sikeres lehet, legalábbis az egy az egy ellen felállásban biztosan. Ezt mutatja legalábbis Orosháza, ahol az 1. egyéni választókerületben élők voksolhattak önkormányzati képviselőre. Októberben ugyanis szavazategyenlőség alakult ki, a fideszes Tóth Zoltánné és az ellenzéki Raffai János is 417-417 szavazatot gyűjtött össze. Igaz, akkor még bekavart mellettük az MSZP politikusa, Füvesi Sándor, aki 161 voksot, s így 16,18 százalékot kapott. A két versenyzőnek ezúttal is jutott egy harmadik vetélytárs, ő viszont most a Munkáspárt politikusa, Ujj György Imre volt, aki mindössze nyolc szavazatot (1,21 százalék) tudott összeszedni.

Raffai János előnye viszont ezúttal jóval nagyobb lett: a 351 szavazat 53,18 százalékra volt elég, míg Tóth Zoltánnénak 301 jutott (45,61 százalék). Időköziken persze megszokott az alacsonyabb részvétel, mégis látványos, hogy akkori támogatói egynegyedét elvesztette januárra a Fidesz jelöltje. „Hatalmas ellenszélben kellett kampányolnunk, a Fidesz nagyon komolyan vette a választást. Itt volt a megyei elnökük, az országgyűlési képviselőjük, még ma is az utcát járták folyamatosan” – nyilatkozta vasárnap a Jobbik-közeli Alfahírnek a Jobbik orosházai elnöke, Szabó Ervin. Hozzátette egyébként azt is, hogy ha Simonka György lemondani kényszerül, és új országgyűlési választást írnak ki, akkor ő vállalja a jelöltséget.

24.hu: saját jelölt nélkül fut neki a Fidesz a dunaújvárosi időközi választásnak | Magyar Hang

A február 16-i dunaújvárosi időközi parlamenti választáson nem lesz Fidesz-KDNP-s jelölt a szavazólapon a Fejér megyei 4-es választókerület egyéni képviselőhelyéért indulók között, a kormánypártok a megmérettetésen induló Molnár Tibort, Inárcsa polgármesterét támogatják az időközi választásig hátralévő bő egy hónapos kampányban - írja információira hivatkozva a 24.hu.

A borsodi Cserépváralján polgármester-választást kellett tartani, miután októberben itt szintén szavazategyenlőség alakult ki. Akkor függetlenként állt rajthoz Dávid Zoltán és Tóth Tamás, és egyaránt 133 voksot (47 százalék) gyűjtöttek össze. Elindult mellettük a szintén független Dusza Miklós, jelenléte viszont csak 17 szavazatra (6,01 százalék) volt elég. A két fő jelöltnek most nem volt vetélytársa, azonban nem ezen múlott Dávid Zoltán győzelme. Még javított is őszi eredményén, 168-an választották őt (56 százalék), míg Tóth Tamást szinte épp annyian, mint októberben, 132-en (44 százalék).

Az eredmény csalódással töltheti el a Fideszt, miután a korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) is vezető Tállai András támogatásáról biztosította Tóth Tamást. „Tóth Tamás személyében egy olyan független jelöltet tudok a térség országgyűlési képviselőjeként támogatni, aki Cserépváraljának egy fiatal, lendületes jövőképet tud biztosítani! Hajrá Dél-Borsod!” – írta Tállai, és közzé is tett egy közös fórumról készült képeket.

Zala megyében két településen, Lakhegyen és Lendvadedesen is időköziket kellett tartani. Előbbi településen jelölt hiányában maradt el akkor a választás, most viszont bőven akadtak indulók. Polgármesternek csupa független indult, valamint a Zöldek jelöltjeként Végh Ferenc, de ő kereken nulla szavazattal az utolsó helyre futott be. Az első helyen majdhogynem szavazategyenlőség jött létre, Ujvári Katalin 90 voksot kapott, vele szemben a szintén független Méhes Máté pedig 87-et. Ferenczi Helga némileg lemaradt a 65 vokssal, Buday József pedig még inkább, ő csak 14-et kapott. Képviselőnek is csupa függetlent választottak: Csiszár Zoltánt, Varga Miklósnét, Kulcsár Szilárdot és Fókás Gábort. Utóbbi 127 szavazatot kapott, ez még elég volt, Buday József 111 voksa viszont már nem. Az indulók közt nem volt ott a korábbi polgármester, illetve a korábbi képviselő-testület egyetlen tagja sem.

Lendvadedesen azért kellett időközit tartani, mert a képviselők száma a testület vagy a közgyűlés működéséhez szükséges létszám alá csökkent. A névjegyzékben csupán 28 fő szerepel, közülük pedig három kivételével mind az urnák elé járultak. Két függetlent lehetett választani, és Lőrincz Attila nyert (15 szavazat), szemben Wade-Kardos Zsuzsánnával (10 szavazat).

Mitől fél az Újfidesz? | Magyar Hang

Az adóforintjainkból működtetett Nézőpont és Századvég mostanra legyártotta a kormánypártoknak az értékelést október 13-áról és a továbblépési terveket is, természetesen a mi tájékoztatásunk nélkül. Mint évek óta, most is mi finanszírozzuk a mérget, amely közénk hatol. A Fidesz kommunikációjának két feladata van.

A zalai Esztergályhorvátiban és a Komárom-Esztergom megyei Banán is szavazategyenlőség miatt kellett polgármestert választani. Előbbi végeredményét az MSZP-közeli sajtó hatalmas ellenzéki győzelemként ünnepelte, arról írva, hogy a független Farkas Tibor a fideszes Manninger Jenő támogatását élvezte. Manninger Facebook-oldalán ennek viszont az utóbbi hetek-hónapok bejegyzései között nincs nyoma. A szintén független Brunner Tibort eközben baloldali érzelmű jelöltként írták le. Az MSZP közzé is tett róla egy képet, amin Karácsony Gergellyel pózol. Brunner most 141 szavazatot (55,08 százalék) kapott, míg Farkas 108-at (42,19 százalék). Harcba szállt még a független Proksa József és a Zöldek-jelölt Németh Györgyi Ilona, jelenlétük pedig 5 és 2 szavazatra volt elég. Ősszel még Brunner és Farkas is egyaránt 87-87 voksot szedett össze, de függetlenként Jelinek Orsolya behúzott még 49-et. Távol maradásából láthatólag Brunner tudott hasznot húzni.

Banát a független Toma Richárd vitte (320 szavazat, 40,15 százalék), vele szemben pedig Horváth Márta lett a második (285 szavazat, 35,76 százalék). A harmadik Kovácsné Geszterédi Renáta (90 szavazat), és itt is volt egy mikroszkopikus, négy szavazatos eredménnyel büszkélkedő Zöldek-jelölt, Kézsmárki Vilmos.