Megúszta felfüggesztett börtönnel Rakamaz volt polgármestere a teknősbékaház-beruházást

Megúszta felfüggesztett börtönnel Rakamaz volt polgármestere a teknősbékaház-beruházást

(Fotó: Rakamazi Teknősház Látogatóközpont Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az akvárium eresztett, a lift nem működött, nem kötötték be a gázt és a vizet. Néhány probléma a több mint félmilliárd forintos rakamazi teknősbékaház-beruházás hiánylistájáról. Az ügy nemcsak a rossz minőségű kivitelezés miatt érdekes, hanem mert a 2012-es félkész átadás után nyolc évvel jogerős bírósági ítélet született az ügyben. Farkas Ernő volt fideszes polgármestert és három vállalkozót bűnösnek mondtak ki ügyben. Igaz, egyiküknek sem kell börtönbe vonulnia.

Pedig 2010 elején még nagyon jól nézett ki minden Rakamazon, valóságos turistaparadicsomot álmodtak a Tisza mellé. Ekkor kapott 520 millió forint uniós támogatást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat vízi tanösvény kialakítására és a környezet fejlesztésére (a teljes elszámolható költség 658 millió forint volt). A több mint két kilométeres vízi tanösvényhez és madármegfigyelő állomáshoz egy látogatóközpontot és kiállítóteret is álmodtak, utóbbi kapta a formájáról a Nagy Teknősbékaház nevet (épült egy kisebb is), de a szabadstrand korszerűsítésére és kikötőfejlesztésre is gondoltak.

Időközben néhány milliót még a költségek és a támogatás mértéke is emelkedett, így végül 666 millió forintos beruházással számoltak. A munkákkal azonban nagyon megcsúsztak, sőt aztán néhány fejlesztési elem ki is került a tervekből, de 2012-ben végül átadták végül a beruházást, legalábbis annak első ütemét. Csak éppen egy későbbi ellenőrzés alkalmával kiderült, hogy ami megépült, az sincs rendben. A kivitelezők silány munkát végeztek, és mint az egyik testületi jegyzőkönyvben olvasható, a Teknősbékaház használatbavételi engedélyt sem kapott.

A vizsgálat azonban felszínre hozta a többi problémát. A beruházást úgy jelentették készre, a teljesítést pedig úgy igazolták, mintha minden rendben lenne és elkészült volna. A hibalistán szereplő hiányosságok elvégzésére pedig a kiszabott nyolc nap alatt nem is lett volna lehetőség. A listák tanúsága szerint a nagy teknősbéka ház esetében 44, a kis teknősbéka háznál összesen 20, míg a vízi tanösvény esetében pedig 9 hibát, illetve hiányosságot rögzítettek.

Többek között a nagy teknősbékaház zsaluzata nem volt megfelelő, az áram, az ivóvíz és a gáz nem volt bekötve, a lift nem működött, az akvárium eresztette a vizet. Ezek miatt készre sem lehetett volna jelenteni az épületet – állapította meg ítéletében a bíróság. Ám a beruházásról készült jegyzőkönyvek és más iratok valótlanságokat tartalmaztak, és hogy az adatok abban az adatok is hamisak voltak.

Megint korruptabb lett egy kicsit Magyarország a Transparancy felmérése szerint | Magyar Hang

Romániával holtversenyben a 70. Magyarország, amely az Európai Uniós országok között csak Bulgáriát előzi meg a ma bemutatott jelentés szerint.

A történtek miatt az ügyészség az akkori polgármestert, Farkas Ernőt és a kivitelezésben résztvevő három cég képviselőit vádolta meg, később pedig ítélték el. Farkast költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási, számadási, tájékoztatási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt első fokon 2 év börtönbüntetésre ítélte, az ítéletet azonban 4 év próbaidőre felfüggesztette.

Másodfokon viszont enyhítették az ítéletet, valamennyi vádlott esetében. A Debreceni Törvényszék a volt rakamazi polgármester 2 éves börtönbüntetését 1 évre, annak felfüggesztését 4 évről 2 évre enyhítette. A másodrendű vádlott 1 év börtönbüntetését 8 hónapra, annak felfüggesztést 2 évről 1 év 6 hónapra csökkentette. Őket a bíróság előzetes mentesítésben is részesítette.

A harmadrendű vádlott és védője – akik korábban fellebbeztek – a fellebbezésüket visszavonták, így a vele szemben kiszabott 1,6 millió forintos pénzbüntetés jogerőre emelkedett, míg a negyedrendű vádlott pénzbüntetését is enyhítették 900 ezer forintra.