Újabb nyomozás a miskolci kórházat érintően

Újabb nyomozás a miskolci kórházat érintően

A bővítés és átépítés alatt álló miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gyermekegészségügyi központja 2019. április 3-án. A kórházban megkezdődött a gasztroenterológia és a gyermekegészségügyi központ intenzív osztályának bővítése, valamint egy központi raktár és új parkolóhelyek építése (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg öt nyomozás van folyamatban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházat érintően – derül ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség lapunk érdeklődésére küldött tájékoztatásából.

Amely szerint öt különböző eljárás folyik párhuzamosan:

  • emberi test tiltott felhasználásának üzletszerűen elkövetett bűntette;
  • különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette;
  • különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette;
  • maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége;
  • különleges személyes adattal visszaélés vétsége.

Egyik ügyben sem történt még gyanúsítotti kihallgatás, azaz nincs egyik ügynek sem gyanúsítottja. Ugyanakkor azt, hogy milyen konkrét történésekre, esetekre vetül bűncselekmény gyanúja, nem közölték. Az eljárások ugyanis egyelőre felderítési szakaszban tartanak, vagyis a tényállás tisztázása zajlik.

Az ügyek egy részéről még novemberben írt a Népszava Polt Péter legfőbb ügyész egyik válaszára hivatkozva, akinek Bangóné Borbély Ildikó tett fel írásbeli kérdést. Polt a tájékoztatást 2019. november 26-án adta. Ez azt jelenti, hogy a különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt elrendelt nyomozás azóta indult.

A kórházat érintő eljárásokra azt követően kérdeztünk rá, hogy a 168 Óra.hu – azóta a főszerkesztő döntése értelmében törölt – cikke iratok alapján egy olyan nő esetét mutatta be, akinek állítása szerint mindkét petevezetékét kivették a tudta nélkül. Ebben az ügyben maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt folyik eljárás.

Kirúgták a 168 Órától a miskolci kórházban állítólag meddővé tett nőről szóló cikk közzétevőjét | Magyar Hang

A cikk szerint az újságíró birtokába jutott a főorvos elleni feljelentés is, amelyet múlt héten Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő egy sajtótájékoztatón felolvasott. A sértett nőt kétszer hallgatták meg tanúként – először 2019 nyarán –, és most kezdődik az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat.

Nagy Gábor orvosigazgató a cikk megjelenése után a Magyar Nemzetnek – egy azóta szintén törölt cikkben azt nyilatkozta –, hazugság a 168 Óra.hu-n megjelent cikk állítása, és lejáratás folyik a kórház ellen.