„Ha támadnak, akkor visszatámadok”

„Ha támadnak, akkor visszatámadok”

Nyirati Klára (Fotó: Gróf Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Baja új összellenzéki polgármestere nem győzi kikapkodni a csontvázakat hivatali szekrényéből. Most éppen az egyik önkormányzati cég milliós plakátbizniszét tárják fel szakértőkkel, egyelőre bizonyítékokat keresnek. A momentumos Nyirati Klárával arról is beszéltünk, miért nem mondott fel a városi újság hamisítási botrányba keveredő főszerkesztőjének és miben állapodott meg Zsigó Róbert államtitkárral, a Fidesz helyi erős emberével. (Az interjú eredetileg a Magyar Hang 2020/1. számában jelent meg január 3-án.)

– Az előző polgármester, Fercsák Róbert az nyilatkozta, egymilliárd forintos aranytartalékot hagyott hátra az ő vezetése. Mit kezdenek ennyi pénzzel?
– Ennyi pénz azért nincs, már most tudjuk, az említett összegnek több, mint a felét fel kell használnunk az előző városvezetés által vállalt kötelezettségek finanszírozására, és száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek által felhalmozott adósságok kiegyenlítésére. Ez csak a kezdet, folyamatosan esnek ki a csontvázak a szekrényből. Többek között különböző egyesületek keresnek fel bennünket, akiknek ígért valamit az előző vezetés.

Fullajtár Andrea: Csak a gyenge ember fél a kritikától | Magyar Hang

– A városban sokan beszélnek az önkormányzati tulajdonú Bajamarketing Kft. ügyeiről. A kampányában fontos szerepet játszó „békejobbot” az ügyvezető nem kapta meg. Nem jár mindenkinek?
– A Bajamarketing egy hatalmasra nőtt kisgömböc, amiben rengeteg tevékenység folyt, ezek kusza módon összekapcsolódtak egymással. Jelenleg egy ideiglenes ügyvezető irányítja, mert Bócsa Barnabás, az előző, felmondott. Ha ezt nem teszi meg, akkor mi küldtük volna el. Zajlanak az átvilágítások, de végeláthatatlannak tűnik a folyamat, ezután pedig az egész cégstruktúrát át kell alakítanunk. Nonprofit és profitorientált tevékenységek, iktatási káosz, rengeteg átláthatatlan szerződés jellemzi a működésüket. Valószínűleg túlárazások, visszaosztások történetek, de ezeket egyelőre nem tudjuk bizonyítani.

– Azért tud mondani konkrét példát?
– Ebbe a cégbe az előző két ciklusban több mint 300 millió forint folyt be, az eredeti célja a neve alapján is az volt, hogy marketingtevékenységet folytasson, miközben eltartja magát. Ehhez képest a város költségvetésének egy hatalmas része közvetlenül a céghez vándorolt.

Jelenleg az Instal Invest Kft. nevű helyi cég árusítja valamennyi bajai plakáthelyet, pedig ez eredetileg a Bajamarketing feladata volt. Ők azonban szerződtek, éves szinten nevetséges, mindössze 3,5 millió forintért. Egyértelmű, hogy egy 35 ezres városban ennek a sokszorosa jön be a kiadásból. A szerződésben ráadásul szerepelt egy olyan kitétel, hogy az Instalnak negyedévente be kell számolnia arról, pontosan milyen bevételei voltak. Ilyen dokumentumokat azonban csak módjával találtunk, ezért minden bizonnyal szerződésszegés történt. Már az előző öt évben is látszott, hogy nem érte meg kiadni ennek a cégnek a plakáthelyeket, ennek ellenére idén év elején egy újabb, ötéves szerződést kötöttek, amelyet természetesen szándékunkban áll felmondani.

– A választások előtt azt kérdeztük öntől, fél-e. Azt válaszolta nem, pedig sokan igyekeznek elérni, hogy ezt érezze. Mi a helyzet két és fél hónappal október 13-a után?
– Félelemérzetem továbbra sincs, bár a Fidesz most kezd magához térni a választások okozta sokkból. Baján ebből azt érzékelem leginkább, hogy nem konstruktívan működnek együtt a képviselők. Ezért is vettük el a napirend előtti felszólalás lehetőségét, erre csak az érdemi munka után van már mód. Így a politikai csata akkor kezdődhet, ha elvégeztük a komoly feladatokat, megvitattuk az előterjesztéseket. A legutolsó ülésünk után ezek a felszólalások is provokatívra, ugyanakkor jelentéktelenre sikerültek, ami azt mutatja, hogy igyekeznek belekötni mindenbe.

„Az emberek összefogást szorgalmaznak, ám amikor létrejön, gyanakodni kezdenek" | Magyar Hang

– Zsigó Róberttel, a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, a város korábbi polgármesterével nem indult jól ez az időszak. Meddő vita, kölcsönös üzengetés zajlott önök között nyilvánosan, ráadásul egy fontos téma, a kétmilliárd forintból a város közepére épülő körforgalom kapcsán. Úgy tűnik, ez a név megkerülhetetlen, ha a város fejlődése a cél. Tisztázták a helyzetet?
– Nyilvános ülést hívtam össze a témában a városházán, szerettem volna, ha mindenki felteheti a kérdéseit ebben az igen megosztó témában. Egy munkatársam meghívta az ülésre Zsigó Róbertet, aki elfoglaltságra hivatkozva nem tudott eljönni. Tíz perccel később azonban telefonált, és biztosított bennünket az együttműködésről. A lakossági fórumon úgy fogalmaztam, „egyeztettünk” – hivatali többesszámot használva. Erre ő azonnal lőtt, azzal vádolt, hogy hazudok, én visszalőttem azzal, hogy ő nem mond igazat. Korábban azt mondtam, nem indítok harcot, azért dolgozom, hogy betemessük végre a lövészárkokat, de ha támadnak, akkor visszatámadok. Azóta találkoztunk, megbeszéltük ezt a kommunikációs félreértést, a közös munka elkezdődött.

– Bocsánatot kért öntől?
– Azt azért nem, annyit mondott, hogy felejtsük el. Ez nem zavar, a lényeg, hogy mindenben megegyeztünk, hiszen közös a cél: a város fejlesztése. Nemcsak Baja érdeke ez, az övé is, 2022 az országgyűlési választás éve. Hogy a pártjának mi az érdeke, az már más kérdés, de hamarosan kiderül. A stratégiájuk szerintem még nincs meg.

– Miben egyeztek meg?
– A körforgalom a Jelky András téren mindenképpen megvalósul, hiszen lezajlott a közbeszerzés. Valamennyire azonban módosíthatunk a terveken. Az egész csak akkor lehet életképes, ha sikerül megépíteni a déli elkerülő utat. Elképesztő forgalom terheli most a várost, nem bírjuk el, ezen szeretnénk változtatni. Azt nem tudom megmondani, mikor készül el ez az átalakítás, de bízom benne, hogy minél előbb. Az 55-ös főút kapcsán is megegyeztünk, mert a kamionok jelenleg tízesével jönnek onnan a városba, a felület pedig nem alkalmas erre. Még egy apróságban is kértem a segítségét, a pedagógiai szakszolgálatnak szükség lenne egy nagyobb és korszerűbb épületre. Ehhez állami segítségre lesz szükség, erre is ígéretet kaptam.

– Felkért egy KDNP-s képviselőt, hogy legyen az alpolgármestere, aki elutasította az ajánlatot. Ön tudta előre, hogy nemet mond?
– A békejobbhoz én konzekvensen ragaszkodom. Ha úgy kaptam a bizalmat a bajaiktól, hogy ez a kampányom fontos része volt, akkor nincs jogom nem így folytatni. Zöld Csaba Lászlónénak a pártfegyelem miatt kellett elutasítania a felkérést, meggyőződésem, hogy ha csak rajta múlt volna, igent mond. Ő egy méltán köztiszteletben álló személy, régóta tagja a képviselő-testületnek, hiteles alakja a jobboldalnak. A viszony azonban jó maradt kötöttünk, tevékeny tagja a közéletnek, több városi ügyben is együttműködünk.

Nem fogadta el a békejobbot Baján a Fidesz képviselője | Magyar Hang

– Az utóbbi években a város többször is bekerült a hírekbe a csapokból folyó barna vagy fekete víz miatt, mert elavult a vezetékrendszer. Mit tudnak kezdeni ezzel a problémával?
– Mindez egy sok milliárdos ivóvíz minőségjavító program következménye. Hamarosan el kell indítani az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat, mert az emberek válaszokat várnak a kérdésekre és megoldást a problémára.

– A Bácskai Napló főszerkesztője is békejobbot kapott. Az önkormányzati lapban a választások előtt az ellenzéki politikusokról, így önről is eltorzított fotók jelentek meg, ebből országos botrány lett. Miért nem rúgta ki?
– Baja kis város, gondoljon bele, hogy hány újságíró tudja itt eltartani a családját. Ha valaki egész életében ezt a szakmát űzte, majd 50-60 éves korában munka nélkül marad, akkor mihez tud kezdeni a mai magyar és bajai sajtópiacon? Ha működik önben a szociális érzék, akkor belátja, hogy kézi vezérlés zajlott, aminek százasával vetették alá magukat az emberek a városban. Ilyen alapon sok mindenkit el lehetne küldeni. Rengetegen hajtottak és hajtanak ma is fejet a rendszernek, leginkább egzisztenciális problémák miatt. Másik okom is volt: ha elküldjük a szerkesztőség munkatársait, helyettük nem tolonganak majd itt állásért. Azóta egyébként kiderült, hogy a hamisítás nem a főszerkesztő ötlete volt, nem is tudott róla. Kapott egy képanyagot, amelyet be kellett tennie a lapba.

– Elküldi önnek a főszerkesztő a cikkeket megjelenés előtt?
– Azóta egyszer beszéltünk, két-három nappal a választás után. Akkor annyit kértem tőle, tegye nyilvánvalóvá a hamisítás tényét. Azt is kértem, legyen érdekes az újság. Ő pedig megkérdezte, milyen e-mail-címre küldje majd nekem megjelenés előtt a tartalmat. Közöltem, hogy semmilyenre, nem tisztem megmondani mi kerüljön bele az újságba. Más kérdés, hogy a novemberi számban az én ízlésemhez mérten kicsit sokat szerepeltem, szerintem más, értékes emberekről is lehetne írni. Van még mit javítani, de igyekeznek, remélem, hogy a szerkesztői és újságírói szabadság jó irányba viszi majd a lapot.

– Sokak szerint az összefogás szereplőinek nehezebb együtt dolgozni, mint választást nyerni, erre országos példákat is látunk. Baján hogy megy a munka?
– Mindent megteszünk, hogy jól működjünk együtt, de kár lenne tagadni: vannak küzdelmek. Ezeken igyekszünk úrrá lenni. Egy szivárványkoalíciót jóval nehezebb irányítani, mintha csak egy párt lenne a hátam mögött, mindenkinek megvan a saját érdekérvényesítő képessége. Az egyik alpolgármester MSZP-s, a másik pedig DK-s, de boldogulunk. A pozitívum a sokszínűségben, hogy semmiféle pártfegyelemnek nem kell megfelelni, nagy előny, hogy a bekerült képviselők java része független. A sokszínűség miatt neveztek bábnak, de a „vaslady” jelzőt is megkaptam már. Egyik sem zavart.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/1. számában jelent meg január 3-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/1. számban? Itt megnézheti!