Fidesz-közeli ügyvédi iroda a „börtönbizniszen” kaszálók élén

Fidesz-közeli ügyvédi iroda a „börtönbizniszen” kaszálók élén

(Fotó: Matthew Ansley/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a kormánykommunikáció és maga Orbán Viktor is sokat bírálja mostanában, hogy egész ügyvédi iparág épült a fogvatartottak kártérítési pereire, azt már nem teszik hozzá, hogy ezen egy Fidesz-közeli ügyvédi iroda is nagyot kaszált.

Pedig a magas labdát éppen ők adták. A nyíltan kormánypárti Origo ugyanis nyilvánosságra hozott egy listát arról, hogy mennyi pénzt nyertek el a magyar államtól azok az ügyvédek, akik jogerősen elítélt bűnözők indokaira hivatkozva milliárdokat kapnak kártérítésként. A cikkben hosszan értekeztek a második helyen álló Magyar György irodájáról, ám az első helyen lévő, vagyis a legtöbb pénzt megszerző Mohácsi Ügyvédi Irodáról már nem beszéltek. Csak annyit közöltek, hogy a debreceni székhelyű irodának 1880 ügye volt – itt érdemes megjegyezni, hogy Magyar Györgyéknek 419 – és több mint 800 millió forintot pereltek ki az államtól.

„Vége a világnak, ha a miniszterelnök a bíróságok ellen uszít" | Magyar Hang

Az Átlátszó azt írta, hogy az ügyvédi iroda honlapja jelenleg elérhetetlen, de az internet nem felejt, és megmutatja, hogy nemrég még egyebek közt saját honlapján és a tulzsufultsag.hu honlapon is kínált a Mohácsi Ügyvédi iroda kártalanítási ügyekben képviseletet.

A portál cikke szerint az irodát vezető Mohácsi Ferenc – ahogy 2016-ban ő maga nyilatkozta egy KLIK-es megbízása alapján a Népszabadságnak – évtizedek óta dolgozott Debrecen Fidesz-többségű önkormányzatának. Emellett a városvezetéssel fennálló viszonya bizalmi természetét az is jelzi, hogy több cikluson át, két évvel ezelőttig ő volt a városban a helyi választási bizottságnak a debreceni közgyűlés által megválasztott elnöke. 2010-ben Kósa Lajos, Debrecen akkori polgármestere a közgyűlés előtt azt is megemlítette róla, hogy „járt már el az Önkormányzat megbízásából például munkaügyi kérdésekben”.

A deaktivált honlap kialakítása alapján egyébként a kártalanítási ügyeket nem ő maga, hanem az iroda büntető ügyeivel foglalkozó Mohácsi Ferenc Zsolt vihette.

FRISSÍTÉS:
A debreceni önkormányzatnak a hír megjelenése után azt közölte, hogy semmilyen kapcsolata nincs a "börtönbizniszben" érintett helyi ügyvédi irodával. – A valóság az, hogy a "börtönbiznisznek" nevezett ügykörben Mohácsi Ferenc Zsolt ügyvéd és a tulajdonában álló Mohácsi Ferenc Zsolt Ügyvédi Iroda járt el, amellyel az önkormányzatnak és szerveinek semmilyen kapcsolata nem állt fenn, sem a közelmúltban, sem korábban.