Kásler szerint európai magyar értékeket mutat az új Nat

Kásler szerint európai magyar értékeket mutat az új Nat

Kásler Miklós (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Értékorientált, európai magyar értékeket felmutató tananyagra van szükségük a jövő generációknak, ebben segíthet az új Nemzeti alaptanterv (Nat) – erről beszélt az M1 műsorában Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere szerint a frissített ismeretanyag mindenki számára elsajátítható és elsajátítandó, biztos alapot nyújt az elhelyezkedésre bármely területen. Kásler szavait az MTI szemlézte.

A miniszter szerint a módosításra azért volt szükség, mert az eddigi Nat néhány része elavult. A módosított alaptanterv felmenő rendszerben lép érvénybe a jövő tanévtől. A Nemzeti alaptantervvel párhuzamosan a kerettanterveket is összeállították, illetve folyamatban van a tankönyvek átírása is.

Kásler fontosnak tartja, hogy ezek után csökken a diákok maximális heti óraszáma. Az alsó tagozat első három évében 24 óra lesz, ebből 22 kötelező. A 11–12. évfolyamon legfeljebb 34 órát lehet majd tartani, amiből 11.-ben 25, 12.-ben pedig 24 óra kötelező. Négy kötelezően választható, négy-öt pedig választható. A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a miniszter elmondta azt is, lehetőség lesz a kémia, fizika és biológia tantárgyakat kiváltani a természettudomány elnevezésű integrált tárggyal.

Wass Albert hangsúlyosabban szerepel majd az új alaptantervben | Magyar Hang

A korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de az angol krimiszerző, Aga­tha Christie is helyet kapott a korszerűsített, hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben (NAT) - írja meg a Magyar Nemzet. A cikk egy 2019. decemberi keltezésű, már kormány-előterjesztés formájába öntött, tehát nagy valószínűséggel végleges verzióra hivatkozik.

A Magyartanárok Egyesülete kevésbé lelkes a módosítások miatt. Arató László elnök szerint az új Nemzeti alaptanterv nem nemzeti és nem alaptanterv. „Nem nemzeti, mert olyan anyagmennyiséget tartalmaz, amely az iskolába járó diákok nagy részét eleve kirekeszti a nemzetből, a szakközépiskolák (szakiskolák) diákjait eleve meg sem célozza. Nem alaptanterv, mert nem pusztán kereteket és alapelveket, műveltségterületenként követendő fejlesztési feladatokat tartalmaz, hanem részletekbe menően előírja a tananyagot” – közölte. Felháborodást keltett az is, hogy a tantervből mások mellett kimarad Kertész Imre, Nemes Nagy Ágnes vagy Szerb Antal, benne van viszont Wass Albert, Herczeg Ferenc és Nyírő József. Arató szerint „a tanterv megformálásában, preferenciáiban világosan érzékelhető Takaró Mihály szemlélete.”

„Nem az az elsődleges kérdés, hogy örüljünk-e Agatha Christie-nek, Tonke Dragtnak, George Orwellnek, Bohumil Hrabalnak, Herczeg Ferencnek vagy Wass Albertnek, hanem hogy ennyi anyag mellett marad-e bármi tere a korszerű irodalmi és kommunikációs nevelésnek, a gondolkodni és beszélni tanításnak (Babits), a bevezetőkben megfogalmazott szép elveknek, az »aktív tanulásnak«, a kompetenciafejlesztésnek, differenciálásnak, olvasóvá nevelésnek? Márpedig szemernyi sem marad” – közölte Arató a Hvg.hu oldalán megjelent cikkben.