Állatkerti biodóm: milliárdokkal tartozik a kormány

Állatkerti biodóm: milliárdokkal tartozik a kormány

Az Állatkertben épülő Biodom neonzöld díszkivilágítása (Fotó: A Városliget barátai Facebook-csoport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, egy nehezebb helyzetben van a Fővárosi Állat- és Növénykert épülő diodómja. Az eredetileg 15,7 milliárd forintosra tervezett projekt végösszege Fürjes Balázs kormánybiztos szerint inkább 62,8 milliárd lesz. És ehhez sem érkezett még meg a teljes, ígért kormányzati támogatás.

A kormány a 2015. és 2016. években biztosított forrásokon felül 37,5 milliárd forint támogatást biztosított a projektnek, mindösszesen 43,7 milliárd forint értékben. A kormányhatározatban rögzített ütemezés szerint a Fővárosi Állat- és Növénykert 2018-ban 18,57 milliárd, 2019-ben 15,87 milliárd, míg az idén 3,14 milliárd támogatást kap. A 2020-ra ígért pénz még nem érkezett meg a főváros számlájára, de még a tavalyiból is hibádzik 7,5 milliárd – írja a Népszava keddi cikkében.

Korábban az is felmerült, hogy a kormány visszakéri a támogatás összegét, ha a beruházást nem sikerül a kormányhatározatban meghatározott határidőig, azaz 2020 december végéig átadni. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes viszont azt mondta a Népszavának, hogy nincs ilyen kockázat. A támogatási szerződésben ugyanis csupán az szerepel, hogy 2021 szeptemberéig meg kell valósulnia a „háromosztatú biodómnak”, de arról nincs szó, hogy mi legyen benne. A kupola pedig kész lesz, csak kérdés, hogy mi kerül bele. Ennek kivitelezése 33,5 milliárdba kerül, ami a Pannon Park projekt 70 százaléka.

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója az új városvezetést arról tájékoztatta, hogy a kívánt látogatóélmény kialakításához még 20 milliárd forintra lenne szükség, de Kiss Ambrus a Népszavának az mondta, hogy ehhez semmiféle alátámasztó pénzügyi terv nem készült és a feltételes közbeszerzési eljárásokat se bonyolították le.

A lap városházi forrásai szerint Persányi Miklós gyakorlatilag senkivel nem egyeztetve döntött az állami támogatás felhasználásáról, a fővárosi önkormányzaton csak átfolytak a milliárdok. A rendszerbe egyetlen ellenőrző pont volt beépítve: a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Enviroduna Kft. projektmenedzsment cég, amelynek azonban csak az utóellenőrzésre nyílt lehetősége, azt is csupán a nekik átadott dokumentumok alapján. Most ezt a céget felkérte a főváros az állapotfelmérésre, erre 4-6 hónapot kértek.

Az új létesítményhez előzetesen nem készült mindenre kiterjedő megtérülési kalkuláció, nincs becslés sem a várható árbevételről, sem a kiadásokról – jegyzi meg Kiss Ambrus.

Fürjes Balázs azt többször is elmondta, hogy a kabinet nem ad az ígérténél több pénzt a pénzt a projektre, de felvetette, hogy a 700 férőhelyes Hermina garázs 6 milliárdos költségkerete a biodómra is elkölthető, ha közösen arra jut a főváros és a kormány, hogy az egyébként autómentessé alakítandó ligetben nincs szükség parkolóházra. Az állatkert vezetése ugyanakkor jelezte, hogy szükségük lenne parkolóhelyekre.