Balog Zoltán: Ne gondoljuk, hogy azért, mert mi vagyunk kormányon, már mindent szabad

Balog Zoltán: Ne gondoljuk, hogy azért, mert mi vagyunk kormányon, már mindent szabad

Balog Zoltán lelkipásztor, korábbi miniszter a Budapest-Svábhegyi Református Egyházközség ünnepi istentiszteletén a XII. kerületi Felhõ utcai templomban 2018. október 7-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Egészen biztos, hogy sérült az emberek igazságérzete a gyöngyöspatai cigányoknak megítélt kártérítés miatt, ő azonban nem úgy beszélt volna a helyzetről, ahogy Orbán Viktor tette – mondta az Indexnek adott interjújában Balog Zoltán korábbi emberi erőforrás miniszter, ma társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos. Hozzátette, a miniszterelnök úgy tette szóvá a kártérítés ügyét, hogy arról nem kérte ki a véleményét.

– A kártérítés nem munkáért jár, hanem olyan sérelmekért, amelyeket valamilyen módon forintosítani lehet – mondta Balog. – Az egész börtönbiznisz dolog is erről szól. 2012-től a kormányüléseken végigkövethettem, hogy milyen állapotokat örököltünk meg az előző kormánytól, és hogyan próbált meg a Belügyminisztérium azokon a viszonyokon változtatni, amelyek valóban nem feleltek meg az emberi jogi normáknak. Erre rászerveztek egy üzletet az ügyvédek – fogalmazott a miniszterelnöki biztos, majd hozzátette: „Ennek a fajta biznisznek nincs bőrszíne”.

Orbán Viktor: A magyarok nem utasítják el élből a cigányokat, csak a Soros-hálózat provokál | Magyar Hang

Egy centire volt attól a Fidesz, hogy kilépjen a Néppártból, végül csak a spanyol, olasz és francia támogatóik miatt nem tették - mondta el a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban. Arról is beszélt, hogy semmi szépséget nem lát a keresztények és nem keresztények keveredésében.

– Én annak a pártján vagyok, hogy a megértést kell erősíteni Magyarországon. Nemcsak a cigány és a nem cigány magyarok között, hanem általában a társadalmi béke megteremtése érdekében. E tekintetben sok dolgunk lenne még, nemcsak a kormánynak, hanem mindenki másnak is – mondta el, hozzátéve később, hogy „gyűlöletkeltésben sokkal jobb a baloldal”. A biztos elárulta, nem számít romaellenes kampányra a kormánytól.

Orbán Viktor megszólalása kapcsán Balog hangsúlyozta, „elhangozhatott volna az is, hogy ma Magyarországon a szegregáció még mindig súlyos problémája az iskolarendszernek és az együttélésnek”. A biztos elmondta, súlyos gondnak tartja az együttélés szempontjából, hogy Budapest nagy részén „egy középosztálybeli gyerek úgy tudja elvégezni az iskoláit, majd az egyetemet is, hogy mindenfajta előítélettel találkozik a cigányokkal kapcsolatban, miközben adott esetben nem is lát élő cigány embert”.

– Nehéz döntés, hogy mikor szólaljon meg az egyház közéleti kérdésekben, mert a közéleti kérdések megosztóak – fogalmazott Balog. – Az egyháznak pedig az a dolga, hogy egyben tartsa azt a közösséget is, ahol különböző politikai felfogású emberek vannak. Amiről egy kormány beszélhet, az nem a keresztény hit, hanem a kulturális kohézió. Amiről az egyházaknak kell beszélni, az a hit világa, ahol megtisztulás és lelki nyugalom van; ahol az emberek bejöhetnek az életkérdéseikkel – mondta, hozzátéve, hogy korábban azokat a a politikusokat bírálta, „akik a keresztény hit védelmét összekeverik a keresztény kultúra védelmével”.

Mészáros Lőrinc elárulta üzleti sikerei titkát | Magyar Hang

A hvg szemlézte azt a cikket, amelyben Mészáros Lőrinc gazdagodását elemzi a Bloomberg hírügynökség. A cikk kiemelte, Orbán Viktor barátainak helyzetbe hozása azt eredményezte, hogy egy gázszerelő milliárdos lett. Kérdéseikre Mészáros Lőrinc válaszolt: a felcsúti milliárdos azt közölte a lappal, hogy soha nem volt üzleti kapcsolata a miniszterelnökkel.

Balog elmondta, lát olyan jelenségeket, amelyek a hatalmi arrogancia következményei. – Nagyon fontos, hogy ne gondolhassák azt azok, akik a hatalmat gyakorolják, hogy csak azért, mert mi vagyunk kormányon, már mindent szabad. Vannak erkölcsi és törvényi korlátok, amelyek betartására újra és újra figyelmeztetni kell magunkat. Persze kockázatos dolog azt mondani, hogy számunkra a keresztény értékek mércét jelentenek, mert akkor ezeknek meg is kell felelni.

Mészáros Lőrinc gazdagodása kapcsán Balog úgy fogalmazott, hogy „Magyarországnak szükséges volt egy nemzeti tőkésosztály létrehozása. A kérdés, hogy ez jogszerűen történik vagy sem. Ahol nem, ott a bűnüldözésnek kötelessége eljárni. Ahol jogszerűen történik, ott örülök neki, hogy ma Magyarországon vannak olyan emberek, akik azzal a profittal, amit törvényesen megszereztek, adott esetben a nemzet javát is tudják szolgálni”. Balog kifejtette, a jogszerűtlen gazdagodás ellen a Fidesz tette a legtöbbet, intézkedéseik követendő példaként tűnnek fel.

A kormány működéséről szólva a miniszterelnöki biztos elmondta, hogy „van egy csomó kampányeszköz, ami nem felel meg az ízlésemnek, én nem alkalmaznám, adott esetben szót is emelek ellenük. Másrészt viszont úgy gondolom, hogy 2010 óta Orbán Viktor kormányai olyan pozitív változásokat hoztak az országban, amelyek messze felülírják, hogy milyen, számomra nem mindig tetsző eszközöket is használnak”.

– A migráció – ami csak most kezdődik igazán –, tönkre fogja tenni ezt az egész kontinenst – mondta Balog. – Ennek a veszélyérzetnek a fenntartása helyes és szükséges, de ezt a médiában és egyes politikusi megszólalásokban nem mindig sikerült úgy fenntartani, hogy ne sértse a migránsok emberi méltóságát. Ők is Isten teremtményei, legalább annyira a migráció áldozatai, mint amennyire mi is áldozatok leszünk, ha nem folytatunk erről értelmes vitát.

A politika aprópénzére váltott kereszténység | Magyar Hang

Mi, keresztények ritkán gondolunk bele abba, melyik az a bűn vagy emberi gyarlóság, amelyet Jézus Krisztus leggyakrabban kárhoztat az evangéliumokban. Talán azért sem könnyű ezt megmondani, mert ilyesmire valójában alig-alig kerül sor. A megváltó legtöbbször szelíd türelemmel fordul a bűnösök felé, hiszen - mint azt maga is hangsúlyozza - értük jött a földre, és nem az igazakért.

Balog hangsúlyozta, „Orbán az ország helyzetét alapvetően valósan ítéli meg, de hogy milyen volt a kampánystáb és néhány miniszter valóságérzékelése, azt nem minősíteném. Ha vannak problémák, akkor inkább itt vannak”.

A miniszterelnöki biztos a Karácsony Gergellyel készített köztévés interjút komoly szakmai hibának nevezte. „Gyengébb színvonalon, mint annak idején Gyurcsányék alatt a Napkeltében, de a szándék ugyanaz volt: bebizonyítani a beszélgetőpartnerről, hogy képmutató és nincs igaza. Hozzátette, „jót tenne a kormánypárti politikusoknak is, ha szembesítenék őket a kijelentéseikkel, és kritikus kérdéseket tennének fel nekik a közszolgálati médiában”.

Zárásként elárulta, hogy imádkozik a konszolidációért. „Vagyis magam és közösségem lelki energiáit mozgósítom azért, hogy nem csak a közélet, de a kultúra, a családok világa és az élet többi területe erkölcsösebb és békésebb legyen.”