Megdöbbentő részletek a vádiratban a Hableány-tragédiáról

Megdöbbentő részletek a vádiratban a Hableány-tragédiáról

A Dunából kiemelt Hableány (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Viking Sygin kapitánya nem a jármű irányítására és a látóhatárra figyelt, sőt, a radar is ki volt kapcsolva, amikor a szállodahajó a legforgalmasabb Duna-szakaszon haladt.

Újabb hihetetlen mozzanat derült ki a tavaly májusi hajókatasztrófáról, amelynek során a Viking Sigyn nevű szállodahajó maga alá gyűrte és elsüllyesztette a kikötésre készülődő Hableány nevű sétahajót a Margit híd közelében.

A Propeller a vádiratot idézve arról írt, hogy Jurij C., a Viking Sygin kapitánya nem a hajó irányítására, illetve a látóhatárra figyelt, a jelzőberendezéseket kikapcsolta. Ezek miatt csak későn vette észre a Hableányt, ezért következett be a tragédia.

Pedig ha odafigyel, könnyedén elkerülhető lett volna a baleset, mert a sétahajó mind a radaron, mind pedig szabad szemmel jól látszott.

A szakértői vélemény szerint a baleset megelőzhető lett volna, ha a Viking hajója lelassít 8 km/h sebességre – ennyivel haladt a Hableány is – és a hajó mögött, a Margit híd alatt halad át.

A vádirat szerint Jurij C. a vezetés során tanúsított elképesztő nemtörődömség és felelőtlenség mellett a fuldoklóknak és az életükért könyörgő más utasoknak sem nyújtott segítséget.

Annak ellenére, hogy jártas az életmentésben, sőt, ő maga is több ilyen gyakorlatot vezényelt, ahelyett hogy maga is segített volna a vízbe esetteknek, manőverezni kezdett a hatalmas szállodahajóval – ezért képezi a vád részét 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása is.

Az ukrán kapitány 9 év börtönbüntetést, valamint 9 év hajózástól eltiltást kaphat, ha beismeri a bűnösségét az előkészítő ülésen, illetve lemond a tárgyaláshoz való jogáról. Mivel a kapitány eddig mindvégig tagadásban volt, valószínűleg hosszadalmas tárgyalás következik.