300 migráns akar átjutni a déli határon

300 migráns akar átjutni a déli határon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több száz migráns érkezett a déli határra csütörtökön a délutáni órákban, Magyarországra szeretnének bejutni. Az állami hírügynökség tudósítása szerint a kora esti órákban előkerültek a takarók és a hálózsákok, vagyis az éjszakát is valószínűleg ott töltik.

Napközben már kiderült, hogy a menedékkérők nem erőszakosak. Vannak közöttük, akik hetek, akár hónapok óta Szerbiában tartózkodtak.

Azt még a kormánypárti M1 Híradójának tudósítója is elismerte, hogy nincsenek hangadók. Az M1 helyszíni tudósítása szerint: „a migránsok azt mondják, békésen fognak demonstrálni a magyar határnál. A békés demonstrációra már egy hirdetményben is felhívták a migránsok figyelmét, megtiltották számukra a vandalizmust és az egyéb erőszakos viselkedést”.

Szintén az állami tévécsatornán hangzott el, hogy „a migránsok elmondása szerint nem akarnak áttörni a tompai határon, csak azt szeretnék elérni, hogy Magyarországon keresztül haladhassanak tovább Nyugat-Európa felé. A tudósító szerint a migránsok értesültek a múlt keddi röszkei áttörési kísérletről, most ragaszkodnak a békés demonstrációhoz.”

A HVG szerint a rendőrök öt óra előtt nem sokkal mindenkit felállítottak és kérték, húzódjanak félre. Ezt szó nélkül megtették az emberek, így az út helyett most az út mellett ülnek. Egyelőre nem lehet tudni, mi volt ennek a célja, a határt ugyanis nem nyitották meg. Több menekült nyilatkozott is, egy jemeni férfi azt mondta, emberséget kértek a magyar rendőröktől. Másikuk megerősítette, addig maradnak, míg tovább nem viszik őket Nyugat-Európába.

A párszáz fős csoportban vegyesen vannak a nők, férfiak, sőt még csecsemők is. A Hvg tudósítása szerint „nagyon sok köztük a gyerek”.

Az állami hírügynökség azt jelentette a helyszínről, hogy takarókat és hálózsákokat készítettek elő sötétedés után, vagyis az éjszakát is a határkerítés mellett szándékoznak tölteni.

A rendőrség egyelőre annyit közölt, hogy a tompai közúti határátkelőt csütörtök délután ideiglenesen lezárták, „mivel a szerb oldalon az átkelőhely közelében lévő nagyszámú migránscsoport miatt a zavartalan átkelés nem biztosítható”.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.