Saját „7-es cikkelye” lehet a Néppártnak, Orbán örömére

Saját „7-es cikkelye” lehet a Néppártnak, Orbán örömére

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nagyszebeni találkozójukon az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának napján, 2019. május 9-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Saját jogállamiság-védő mechanizmust alkothatnak tagpártjaik számára az Európai Néppártban (EPP), ez lehet egy kompromisszumos megoldás a Fidesz maradása érdekében – értesült a Népszava német forrásból. Információik szerint az ötlet lényege az lenne, hogy az EPP kidolgoz egy olyan „demokrácia-követelményrendszert”, amit aztán minden tagpártra egységesen alkalmaznának, különös tekintettel, ha az adott szervezet éppen kormányon van.

A procedúra hasonlítana ahhoz a 7-es cikkelyes eljáráshoz, amelyet az Európai Parlament indított a magyar kormány ellen a jogállami normák megsértésének veszélye miatt. Részletek még nem ismertek, így az sem tisztázott, hogy az Európai Néppárt mely testülete végezné ezeket a saját „jogállami vizsgálatokat”, bár, ha valóban kidolgoznak egy ilyet, akkor minden bizonnyal a választmány lesz az. Ez a testület dönthet egyébként majd a Fidesz tagságáról is.

Se veled, se nélküled | Magyar Hang

A cikk szerint egy ilyen megoldás sok szempontból kedvezhet Orbán Viktornak. Az Európai Néppártnak jócskán vannak tagjai olyan EU-n kívüli országokból, ahol rendszeresen felmerül, hogy nem tartják tiszteletben az emberi jogokat, az igazságszolgáltatást és a sajtó szabadságát. Márpedig egy mindenkire egyformán érvényes „mechanizmus” vagy „etikai kódex” esetében a Fidesz könnyen mondhatná: mások tagságát is vonják vizsgálat alá. Szerbiában, Montenegróban vagy éppen Bosznia-Hercegovinában a csatlakozási folyamat részeként rendszeresek az uniós vizsgálatok és bírálatok a jogállamiság épségét firtató ügyekben, miközben mindhárom országban kormányon vannak EPP-tagpártok.