Adófizetők fizetik az Edda amerikai turnéját is

Adófizetők fizetik az Edda amerikai turnéját is

Koncertplakát az Extra Hungariam honlapján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar adófizetők pénzéből nem kevesebb mint 24 millió forintot fordítanak arra – egy kanadai alapítványon keresztül –, hogy az Edda három koncertet is adjon az Egyesült Államokban. Az „összetartozás éve” jegyében a magyarságtudat erősítése a cél.

– A Bethlen Gábor Alap elkülönített állami pénzalap, amelynek célja a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulásának elősegítése. Kiemelt feladata a külhoni magyarság szülőföldjén történő egyéni és közösségi boldogulásának, anyagi, szellemi gyarapodásának elősegítése és kultúrájának megőrzése érdekében támogatások nyújtása – ezzel a nyakatekert szöveggel mutatkozik be saját honlapján a határon túli magyarok támogatására létrehozott kormányzati szervezet.

Egy, a honlap leghátsó bugyraiba ledugott táblázatból (kilencven-egynéhány fokkal elforgatva, hogy nehezebb legyen elolvasni) kiderül az is: az Edda amerikai turnéja is annyira segíti a külhoni magyarság szülőföldön maradását, hogy 24 millió adóforintot szánnak erre. 

Pontosabban fogalmazva az Eddát már mi nyomoztuk ki: a 2/2020 számú bizottsági határozat nyolcadik sorában az Extra Hungariam Alapítvány nevét találjuk, amely 24 millió forintos „nemzetpolitikai célú támogatást” kap arra, hogy „Egy ez a tábor” címmel koncertturnét szervezzenek.

Az már a kanadai alapítvány honlapjáról derül ki, hogy a pénzből „az év buliját szervezik” az „összetartozás év” jegyében, Egy Ez a Tábor! mottóval a magyarországi Edda együttes számára. Pataky Attila és bandája március 28-án a floridai Daytona Beachen, április negyedikén Los Angelesben, másnap pedig San Franciscóban fog fellépni. A honlapon egyébként arról is olvashatunk eléggé széteső karakterekkel, hogy „a 2014 óta működő Extra Hungariam Foundation önkéntesek által szervezett alapítvány, melynek célja a magyar kulturális rendezvények pénzügyi támogatása.”

Újabb százmilliók a határon túli propaganda sajtóra | Magyar Hang

Azt már nem tették hozza, hogy a magyar adófizetők pénzéből támogatják a kulturális rendezvényeket, amelyek most éppen egy Edda-koncert formájában erősítik a magyarságtudatot. A koncertekre egyébként 35-45 amerikai dollárért árulják a jegyeket (11-14 ezer forint). 

Csütörtökön azt is megírtuk: Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere saját támogatási keretéből nyolcmillió forint közpénzt ítélt meg a P. Management Szolgáltató Kft.-nek az Edda márciusi, Papp László Arénában tartandó koncertjének megvalósítására.

Egy tavalyi Bors cikkből az is kiderül: tavaly márciusban már volt Amerikában az Edda. Akkor a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének a meghívására léptek fel Clevelandben, Torontóban, Vancouverben és Calgaryban. Érdekes, hogy a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének és az Extra Hungariam Alapítványnak ugyanaz a vezetője, Vaski Gábor, aki a videó elején felkonferálja az együttest a torontói koncerten. Úgy tudjuk, arra a koncertsorozatra is hasonló összegű támogatást kaptak a BGA-tól, hogy aztán a végén átadjanak kétmillió forintot a kárpátaljai magyarok megsegítésére. Most is ezt ígérik, a plakáton ugyanis az áll, az amerikai turné bevételének egy részét a kárpátaljai magyarság támogatására fordítják.

Ingyensör, kolbász, Edda | Magyar Hang

Találtunk egy Facebook-videót is Torontóból Pataky Attilával – az énekes, akiben talán nem csak a reggeli tea volt a interjú idején, karmatengerről, fényről, szeretetről és Orbán Viktor nagyszerűségéről is beszélt, és most már azt is tudjuk, hogy ez a nap nagyjából nyolcmillió forintjába került a magyar adófizetőknek.

Itt álljunk meg egy pillanatra: Kanada a világ második legélhetőbb országa, ahol a minimális órabér 15 kanadai dollár (közel 3500 forint), és egy építkezéseken dolgozó munkás éves átlagfizetése 52 181 dollár, vagyis havi egymillió forint. Jó kérdés, a kanadai magyar ki tudta volna-e fizetni egy Edda-koncert valós jegyárát? Ehelyett kitalálták ezt a rendkívül nyakatekert megoldást: a bajban lévő magyarok támogatására létrehozott alapból adunk 24 millió adófizetői forintot a gazdag kanadai magyaroknak, hogy Edda-koncertet lássanak, és ennek köszönhetően jut a kárpátaljai magyaroknak is kétmillió forintnyi adomány. Nem volna egyszerűbb a 24 milliót egyből odaadni a tényleg bajban lévő Kárpátaljának?

Egyébként lesz más is az amerikai földrészen: ugyanazon BGA bizottsági döntés értelmében a Kanadai Magyar Kulturális Tanács 48 millió forintot kapott egy táncprodukció létrehozására a nemzeti összetartozás éve alkalmából. 

Hogy a 48 millió forintból mi készülhet, arra egy január végén megjelent interjúban találunk választ. A Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöknője, Szenthe Anna ebben arról beszél: „egy olyan produkcióra készülünk, ami az első magyar templom létrehozásától kezdve, Trianonon és a magyar történelem nagy sorsfordulóin át egészen a máig mutatja be a kanadai magyarok történetét néptáncban. A különleges előadáson minden kanadai néptánc csoport két vezető táncosa, és mellettük a jövőt szimbolizálva gyerekek lépnek fel. A háttér pedig vetített lesz, mert a mobil színpaddal, reprezentálva a kanadai magyar közösség összetartozását, négy kanadai nagyváros mellett Magyarországra is szeretnénk eljutni, miközben a Niagara Fallsnál, Kanada legnagyobb magyar házánál, az Árpád Háznál egy összetartozás bált is szervezünk.” Az interjúban egyébként több tévedés is van: a legnagyobb kanadai magyar ház nem a Niagaránál, hanem Torontóban van, és a Niagara Falls-i központot nem Árpád Háznak, hanem Árpád Parknak hívják. Egy piaci alapon működő, bárki számára bérelhető rendezvényhelyszín.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.