Kormányinfó: Kilenc kérdés lesz a nemzeti konzultációs kérdőíven

Kormányinfó: Kilenc kérdés lesz a nemzeti konzultációs kérdőíven

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón 2020. február 13-án (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Alaptanterv kérdése nem lesz ott az Orbán Viktor kormányfő által bejelentett nemzeti konzultációs íven – derült ki a mai kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatóján azonban elhangzott, hogy összesen kilenc kérdést tesznek fel a választópolgároknak. A pontos kérdések azonban egyelőre még nem ismertek, a jövő héten hozzák azokat nyilvánosságra. Olyan témákra kérdeznek rá, amelyek a kormány érzékelése szerint nagy társadalmi vitát váltottak ki. A beérkezett válaszok alapján pedig törvénymódosításokat hoz, még akár az országgyűlés őszi ülésszakában is.

A tájékoztatón a miniszter bejelentette azt is, hogy a kormány klímavédelmi akciótervet indít. Ennek részleteit azonban Orbán Viktor a vasárnapi évértékelő beszédében fogja ismertetni. Az állam által Mészáros Lőrinc érdekeltségéből megvásárolt mátrai erőmű árát azonban nem tudta megmondani Gulyás.

A lapunk által tegnap bemutatott tudatformáló táborokról azt mondta Gulyás Gergely, hogy attól, hogy valami kikerül valamelyik intézet vagy minisztériumi főosztályról, még nem lesz kormányzati terv. Egyébként – tette hozzá – nem tárgyalta a kormány ezt a tervet.

A kormányinfóról percről percre számoltunk be.

14.31: Már 200 kérdés érkezett Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőhöz, aki „kormányinfó plusz” néven hívta elétre kezdeményezését, amelyen civilek kérdezhetnek a kormányszóvivőtől.

14.29: Amíg a Természettudományi Múzeumnak nincs meg az új helye, addig nem zárják be. A miniszter szerint Debrecen megfelelő hely lesz a múzeumnak. A múzeummal hosszan folytak tárgyalások, és a múzeum semmilyen hajlandóságot nem mutatott arra, hogy elköltözzön, ezért hoztak erről olyan döntést a költözésről, ami nem volt nyilvános.

14.21. Ha létezik is a lapunk által bemutatott tudatformáló táborok terve, az akkor sem kormányzati álláspont. Mindenesetre Gulyás Gergely nem tudja, hogy létezik-e ilyen terv. Szerinte attól, hogy valamilyen intézményben, vagy főosztályon készül egy terv, attól még nem lesz kormányzati álláspont, ez álhírgyártás. Szerinte ez gyakorlattá vált. Szerinte nem tárgyalta a kormány a tervet, amiről az Emberi Erőforrások Minisztériumában tárgyaltak. Egyébként fel sem merül, hogy a megismert formában támogatná. Azt egyébként helyesnek tartja, hogy valaki nemzettudatot erősítő táborokat szervezzen. Ugyanakkor nem tud arról Gulyás, hogy újabb tábortípust szerveznének.

14.20. A gyermekek otthonápolási díját megemelték, háromszorosa lett a korábbinak – magyarázta Gulyás lapunk kérdésére, vitatva az ellenzék felvetésének jogalapját az otthonápolási díj kiterjesztésének követelésére.

14.17. A Nemzeti alaptervről nem terveznek nemzeti konzultációt – mondta Gulyás az Euronews kérdésére.

14:16. Nem igaz, hogy a kormány nyílt tövénysértésekre biztatná a kórházi beszállítókat. Ezt annak apropóján jelentette ki Gulyás Gergely, hogy egyes hírek szerint a tőketartozás 20 százalékán elérését szeretné a kormány elérni.

14:09. Legfeljebb három százalék volt az online beérkezett nemzeti konzultációs ívek aránya az előző megkérdezések idején. Eddig akárhányszor kitölthette akár ugyanaz a személy is. Eddig nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel a kormány, mivel alacsony az így visszaérkezett kérdőívek száma.

14:08. Nem gyakorolnak politikai nyomást egyetlen bíróra sem – ezt üzeni Gulyás azoknak a bíróknak, akik úgy érzik, hogy nyomást gyakorolnak rájuk.

14:06. Ha ilyen fontosak a nemzeti konzultációban feltett kérdések, miért nem népszavazást kezdeményeznek? Ezt sem vetették el – derült ki Gulyás Gergelynek az Azonnali.hu kérdésére adott válaszából.

13:57. Sem a Google-nél, sem a Facebook-nál és más óriáscégeknél sem átláthatók a szabályok, amelyek alapján fiókok törléséről döntenek. Ezt a miniszter a Pestisracok.hu youtube-csatornájának törlésére irányuló kérdésre felelte, a portál újságírójának kérdésére.

13:55. Ugyan nincs szüksége Matolcsy György jegybankelnöknek a kormány bizalmára, de egyébként élvezi azt – fogalmazott a miniszter az Mfor.hu kérdésére.

13:53. Gulyás Gergely szerint úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság el tudja kerülni annak az európai gazdasági recessziónak a begyűrűződését, aminek jelei Nyugaton mutatkoznak. Mint mondta, hamarabb épít le egy német cég Németországban, mint Magyarországon.

13:43. Tárgyalta a kormány az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslatát az egészségügyi finanszínozás átalakításáról, de azt még nem fogadták el – derült ki az Mfor.hu kérdésére. Az egészségügyi finanszírozás átalakítása bonyolult, örülnek, ha a végleges változattal év végére elkészülnek. A 100 millió forint alatti tartozásokat a héten fizetik ki, a nagy beszállítókkal még tárgyalnak. A szivárgó hírek szerint a tőketartozás 20 százalékán elérését szeretné a kormány elérni. Ezt nem kívánta kommentálni a folyó tárgyalások miatt a miniszter.

13:40. Azt szeretné a Fidesz, ha az Európai Néppárt jobbra is nyitott lenne. Jelenleg nem célja a Fidesznek a kilépés. A józan ész szab határt annak, hogy meddig tartják fenn a bizonytalan helyzetet.

13:35. Szélsőséges felvonulás betiltása csak a végső eszköz a szélsőségesekkel szembeni fellépés esetében. Ezzel a bíróság már élt korábban. Ezt a hétvégi kitörés napi megemlékezés apropóján mondta a miniszter.

13:18. Arra törekszenek, hogy azokat a kereteket megteremtsék, amelyek lehetővé teszik, hogy ne kelljen fizetni a börtönkörülmények miatt megítélt kártérítéseket – mondta Gulyás Gergely az Index.hu kérdésére.

13:17. Olyan instabil a román belpolitikai helyzet, hogy kérdés, hogy kivel kellene javítani a kapcsolatokat – jelentette ki egy kérdésre.

13:15. Még a tavaszi ülésszakban szeretnék törvényekbe fordítani a nemzeti konzultáció eredményeit – mondta a miniszter az origo.hu kérdésére.

13:06. Nehéz helyzetbe hozta Gulyás Gergelyt a Magyar Hírlap. Azt kérdezték, hogy szerinte hősök, vagy áldozatok a Budapestről kitörők. A konkrét válasz elmaradt.

13:03. Nem tudta megmondani Gulyás, hogy hányszor világították át Kaleta Gábort, a gyermekpornográfiával megvádolt volt perui nagykövetet.

13:02. A mátrai erőmű értékesítése még nem zárult le – ezért nem lehet még nyilvánosságra hozni, mennyiért vásárolta vissza az állam Mészáros Lőrinc érdekeltségéről – mondta a miniszter az RTL Klubnak.

12:57. Az RTL Klub idézte Orbán Viktor 2008-as, a Hír Tv-ben elhangzott szavait: „a gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak.” Gulyás Gergely szerint ezt egészen más helyzetben mondta Orbán Viktor, ma már jóval kevesebb devizahiteles van.

12:55. Szerinte a bírósági ítélet indukálta a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítési ügyet, nem a kormányfő – felelte az RTL Klub Híradójának kérdésére.

12:52. A költségvetésnek legalább annyi előnye származik abból, hogy forint árfolyama gyengébb, vagy drágább. Az árfolyampolitika a jegybank kompetenciája – utasította el az ATV erre vonatkozó kérdését a Gulyás Gergely.

12:50. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter teljes kormányzati felhatalmazással utazik Ózdra tárgyalni holnap az ABB üzem bezárása miatt. Mindent megtesz a kormány azért, hogy munkalehetőséget ajánljanak a gyár jelenlegi dolgozóinak.

12:48. Nincs Magyarországon koronavírussal fertőzött beteg.

12:47. Álhírnek nevezte Gulyás lapunk értesülését arról, hogy tudatformáló táborokat szervezne a kormány. Nincs ilyen előterjesztés a kormány előtt. Lapunk ugyanakkor ezt nem is állította, azt írtuk, hogy a programot kedden tárgyalta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szakmai vezetői értekezlete (SZVÉ), amelyen rendszerint részt vesz Rogán Antal propagandaminiszter embere is. Demeter Szilárd – aki információink szerint részt vesz a lebonyolításban – a Magyar Hang megkeresésére egyébként nem cáfolta, hogy napirenden van a program.

12:45. Eddig is tartózkodott attól a miniszter, hogy politikai megrendelésre kerüljenek be és ki a Nemzeti alaptantervbe írók. Kertész Imre Sorstalansága része lesz a kerettantervnek, az erről szóló tájékoztatást ő elfogadta. Együtt kell nézni az alaptantervet és a kerettantervet.

12:43. Széles politikai vita kezdődött a Nemzeti alaptantervről. A kormány azonban nem politikai termékként tekint az alaptantervre – mondta Gulyás a Magyar Nemzet fejléccel megjelenő kormánypárti napilap kérdésére.

12:41. Varga Judit igazságügyminiszter kapott felhatalmazást arra, hogy a jogszabályi előkészületeket megtegye annak érdekében, hogy szükségtelen pénzek kifizetésére ne kerüljön sor a börtönkártérítések miatt. Erre a jogszabálymódosításra még a tavaszi ülésszakban sort kerít az országgyűlés, sőt, várhatóan még februárban benyújtja a módosítást Varga Judit a parlamentnek.

12:39. Kilenc kérdés lesz a kormány által meghirdetett nemzeti konzultációban. Ezt az MTVA kérdésére árulta el Gulyás.

12:38. Németország közvetítő szerepre törekszik az uniós támogatásokról szóló uniós döntésekben. Ennek a brit kilépés miatt van jelentősége.

12.36. Magyarország és Németország között a kapcsolatok kiegyensúlyozottak. Németország a legfontosabb gazdasági partnere Magyarországnak. Akadnak ugyanakkor vitás kérdések a kormányok között, példaként a Gulyás a migráció kérdését említette.

12:34. Klímaakciótervet fogadott el a kormány. Ennek részleteit, a konkrét terveket Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi évértékelő beszédében fogja ismertetni.

12:31. Azt szeretnék, ha a bíráknak nem külföldről pénzelt szervezetek tartanának előadást – mondta Gulyás a Szeviép-ügy kapcsán.

12:27. Jónéhány kérdés társadalmi vitát váltott ki. Ezért döntött a kormány nemzeti konzultáció indításáról – jelentette ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A kérdéseket a jövő héten tudják nyilvánosságra hozni. A témák már tegnap este kiszivárogtak. Az országgyűlés Fidesz-frakciójának már tegnap bejelentette Orbán Viktor miniszterelnök a konzultáció néhány fontos témáját. Ezek között a börtönkörülmények miatt és a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítések, a feltételes szabadságra bocsátás szigorítása és a Szeviép-ügy kapcsán felvetődött bírói összeférhetetlenség kérdései is szerepelnek.