Mészáros Lőrinc perrel fenyeget, és sérelemdíjat emleget

Mészáros Lőrinc perrel fenyeget, és sérelemdíjat emleget

Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nagyvállalkozó nem közszereplőként tekint magára – érvel jogi képviselője, aki szerint a vadászati kiállításon úgy készült vele egy beszélgetés, hogy annak rögzítéséhez nem járult hozzá.

Ügyvédje segítségével vetetné le Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó portálunkról azt a hangfelvételt, amelyen indulatosan próbálja lerázni a Hvg.hu újságíróját. Oroszi Babett arról próbált érdeklődni Orbán Viktor kormányfő barátjánál a Fehova vadászati kiállításon, hogy mennyiért adta el a Mátrai Erőművet a magyar államnak.

A nagyvállalkozó ügyvédje szerint a hangfelvétel készítéséhez és felhasználásához is Mészáros engedélyére lett volna szükség. Mint írta, Mészáros a Fehován magánemberként vett részt, a hangfelvételhez nem adta hozzájárulását, ezzel pedig portálunk megsértette a nemzet nagyvállalkozójának személyiségi jogait.

Ezek miatt kérte a hangfelvétel törlését oldalunkról, és felszólította arra is a szerkesztőségünket, hogy ne használjuk a továbbiakban. Kemenes Csaba jogász egyben bírósági eljárást és sérelemdíj-igényt is kilátásba helyezett arra az esetre, ha nem engedünk a felszólításnak.

Az érvelés legmeglepőbb része, hogy Mészáros nem közszereplőként tekint magára. Nehéz-Posony Márton, a HVG jogásza a Hvg.hu portálon megjelent írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a közszereplő szó egy gyűjtőfogalom: magába foglalja mindenekelőtt a közhatalmat gyakorlókat, illetve ezeken túl azokat a közéleti szereplőket, akik tevékenységükkel, megnyilvánulásaikkal befolyásolják a közvéleményt, közügyekben vesznek részt. Ezt mutatta az elmúlt 30 év bírósági gyakorlata is – tette hozzá.

Nehéz-Posony Márton azt is megjegyezte, hogy Mészáros olyan cégeket irányít akár közvetlenül, akár közvetve, amely egymás után húzza be a közbeszerzési pályázatokat. Ráadásul – emlékeztet rá a HVG jogásza – Mészáros Lőrinc maga mondta korábban, hogy abban, hogy eljutott idáig, bizonyára szerepet játszik Orbán Viktor személye is (ez a Heti Válasz 2014-es interjújában hangzott el).

Mészáros Lőrinc különben már a Fehován is azzal próbálta meg elhárítani az újságíró érdeklődését, hogy magánemberként vesz részt a rendezvényen. „Nem engedek meg kérdést, mert én a Fehován vagyok, jó? Ne zavarjanak, legyenek szívesek. Nem vagyok közszereplő, úgyhogy ha lehet, akkor egy kicsit távolodjon el tőlem, jó?” – magyarázta.

Az újságíró kérdéseit támadásként élte meg a volt felcsúti polgármester. „Hát kicsoda maga, hogy engem zaklat?” – kérdezett vissza Mészáros. Az újságíró válaszára pedig, hogy ő újságíró, így válaszolt: „Én meg egy polgár vagyok, nem közszereplő, nagyon kérem, hogy fáradjon el.”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.