Semjén ázsiai szikaszarvast telepítene a vaddisznók helyére

Semjén ázsiai szikaszarvast telepítene a vaddisznók helyére

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke és Nagy István agrárminiszter északi vadászsólymot simogat a 27. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2020. február 13-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A svédországi rénszarvas-vadászatairól elhíresült KDNP-elnök kitalálta, mi segítene a sertéspestis miatt bajba került vadásziparon.

Semjén Zsolt KDNP-elnök nyitotta meg ünnepélyesen a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek nagyszabású találkozóját, a 27. FeHoVát csütörtökön, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

A politikus beszédében kiemelte az észszerű és életszerű fegyvertörvény megalkotása érdekében tett intézkedéseket, a vadászati törvényt, valamint a jövőre Magyarországon megrendezésre kerülő vadászati világkiállítást.

A magyar fegyvertörvényről azt mondta, hogy az Európai Unió (EU) megtámadta azt, mert bizonyos kérdésekben egységes szabályozást akar. Ideológiájuk szerint szigorítani kell a fegyvertörvényt a terrorizmus veszélye miatt, egyebek között kötelezővé akarják tenni a fegyverek műszaki vizsgáztatását időről időre, és a fegyvertartási engedélynek lejárati időt szabnának – mondta az állami hírügynökség tudósítása szerint.

Hozzátette: végezetül olyan szabályozási tervezetet sikerült összeállítani, amely nem érinti sem a vadászokat, sem a sportlövőket, sem a fegyvergyűjtőket, mégis eleget tesz az EU kívánalmainak.

A fegyvertartási engedély jogosultságának procedúráját nem az állampolgároknak kell végigcsinálni, hanem az állam a saját szervezetein és adatbázisán keresztül ellenőrzi a személyek fegyvertartásra való alkalmasságát – közölte.

A vadászati világkiállításról szólva Semjén Zsolt kijelentette, hogy az előző kormányüléseken megtárgyalták annak költségvetését, így a kormány biztosítja majd azt a forrást, amely a kiállítás grandiózus lebonyolításához szükséges. A rendezvény turisztikailag és nemzetgazdaságilag is értelmes befektetés – fűzte hozzá.

A Svédországban rénszarvasra is vadászó Semjén beszédének legérdekesebb részére a 444.hu mutatott rá. A portál szerint a miniszterelnök-helyettes idegenhonos állatfajokat, például szikaszarvast telepítene Magyarországra.

Ez egy Japánban, Kínában és Délkelet-Ázsiában honos szarvasfaj, ami arról híres, hogy felnőttkorában is pöttyös marad. 

Az érvelése szerint erre azért van szükség, mert a sertéspestis kipusztította vagy ki fogja irtani a vaddisznókat a bekerített disznóskertekből. (Ezek olyan bekerített erdők, ahová rengeteg vaddisznót zsúfolnak be, hogy ott hajtásokat rendezzenek.)

Semjén szerint a következő évtizedekben sem lesz annyi vaddisznó, hogy a kertek az eddigi rendszerben működhessenek. Erre a problémára megoldásként vezette elő ötletét, a Távol-Keleten és Délkelet-Ázsiában honos szarvasfaj betelepítését.

Ezek fényében különösen érdekesen hangzanak Nagy István agrárminiszter szavai. Az MTI szerint ő arról beszélt, hogy a magyar vadász- és horgásztradíciók mélyen gyökereznek a magyar kultúrában, ezek a hagyományok a természet iránti alázatból, valamint az ősök iránti tiszteletből születnek. A szaktárca szeretné, hogy a természet iránti tiszteletet és szeretetet mindenki elsajátítaná, ezért kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre, a megfelelő tájékoztatásra – tette hozzá.

A kiállításon egyébként közel 300 kiállító várja az érdeklődőket. A Fehovának tavaly 55 ezer látogatója volt, a szervezők idén is hasonló érdeklődésre számítanak.