Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama ügyében

Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanpanama ügyében

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Főügyészség tizenhat személlyel szemben nyújtott be vádiratot, a vádlottak között az ingatlanügyleteket támogató korábbi önkormányzati képviselők és az azokat nem ellenző jegyzők találhatók – olvasható a Magyarország Ügyészsége honlapján.

A Fővárosi Főügyészség tizenhat személlyel – tizennégy egykori önkormányzati képviselővel és két egykori jegyzővel – szemben vádat emelt a Fővárosi Törvényszék előtt.

A vádemelést a Kúria 2019. évi határozata szerinti jogi álláspont alapozta meg. A Kúria – az Andrássy út 3. és 47. szám alatti ingatlanok elidegenítése miatti bűnügyben – kimondta, hogy a hűtlen kezelés bűntettének tettesei azok az önkormányzati képviselők, akik a polgármestert az önkormányzati ingatlan versenyeztetési eljárás nélküli forgalmi értéken aluli értékesítésére és adásvételi szerződés megkötésére hatalmazzák fel, amelynek következtében az önkormányzat vagyonában kár keletkezik. Ez a döntés lehetővé tette a nyomozást korábban megszüntető határozatok részbeni felülvizsgálatát.

A vádirati tényállás szerint a vádlottak a kötelező versenyeztetésre vonatkozó törvényi rendelkezést megsértve, a 2003–2005. években több terézvárosi ingatlant valós forgalmi értéken alul értékesítettek. Az okozott vagyoni hátrány – vádlottanként differenciáltan – 953 és 220 millió forint között állapítható meg.

A Fővárosi Főügyészség vádiratában indítványozta, hogy a bíróság egyesítse jelen ügyhöz a Jókai utca 10. szám alatti ingatlan elidegenítésének megkísérlése miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon indult bűnügyet.