Lázár János a Fideszt kritizálta egy rádióműsorban

Lázár János a Fideszt kritizálta egy rádióműsorban

Orbán Viktor miniszterelnök (b), Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője (k) és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes (j) beszélget az Országgyűlés plenáris ülése kezdete előtt (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Például a jogerős bírói ítélet végrehajtásánál húzódhat a jogállamiság határa – felelte Lázár János fideszes országgyűlési képviselő a Spirit FM rádió Keljfel Jancsi! című műsorában a kártérítési perek felfüggesztésére utalva. Arról beszélt, hogy a kormány számára azonban jogos dilemma, hogy mi a fontosabb: a jogerős ítélet vagy a társadalmi igazságosság. A 2018 óta a politika frontvonalától hátrahúzódva élő Lázár szerint kötelessége, hogy kritikát fogalmazzon meg pártjával, a Fidesszel szemben. Úgy véli, hogy a Fidesz vezetői jobban járnak azzal, ha most szembesülnek a problémákkal, ahelyett, hogy egy 2022-es vereségen zokognának – derül ki az Atv.hu szemléjéből.

A nemzeti konzultációról azt mondta, hogy ez minden évben van, mert a Fidesz a konzultációkra építve vezeti az országot, és nem hagyja ki a választókat a döntésekből. Arra a kérdésre, miszerint mi a különbség számára a népszavazás és nemzeti konzultáció között, azt felelte: helyesnek tartja azt a demokráciaértelmezést, amely a választópolgárokat megkérdezi és bevonja a hatalomgyakorlásba. Nem gondolja azt sem, hogy ezek manipulatívak lennének, hiszen részben a kormányzati szándékok megerősítését vagy gyengítését szolgálhatja, ráadásul minden esetben szenzitív kérdésekről van szó, mint bevándorlás vagy családvédelem.

Mint azt már korábban bejelentették, a konzultációk témája lesz a kártérítések ügye. A szegregáltan oktatott gyöngyöspatai romák részére megítélt kártérítést nem fizette ki a kormány, ehelyett képzést és oktatásban kárpótolná őket. Miként a börtönkörülmények miatt pernyertes elítéltek részére megítélt kártérítések kifizetését is felfüggesztették. Lázár szerint ugyanakkor egy jogerős bírósági ítélet végrehajtása vagy nem végrehajtása komoly következményekkel járó dolog. Szerinte ugyanis mindenkinek üzen az, hogy egy kormány végrehajtja-e a bírósági ítéletet vagy sem. Óriási dilemma ugyanis, hogy melyik a fontosabb érdek, a bírósági ítélet betartása vagy a társadalmi igazságosság elve. Erre vonatkozott a kérdés, hogy hol húzódik a jogállam határa, amire azt felelte: például a jogerős bírósági ítélet végrehajtásánál.

Beszélt a tavalyi önkormányzati választás tanulságairól is. Szerinte az eredmény finoman fogalmazva is „megfontolást igényelne”, és szerinte a fideszes szavazók üzentek elsősorban, hogy változzanak, máskülönben elveszítik az ő szavazataikat. Mint mondta, elég monolitikus a Fidesz belső vitakultúrája, ő azonban ragaszkodik a véleménye elmondásához. Szerinte azzal tesz jót, ha felhívja a figyelmet a kockázatokra, és a Fidesz vezetői jobban járnak azzal, ha most szembesülnek ezekkel, minthogy 2022-ben a választási vereségen zokogjanak.

Szóba került a miniszterelnök vasárnapi évértékelője is, amelyen Lázár nem vett részt. Ehelyett a Mol-Pick-Szeged férfi kézilabdacsapatának Bajnokok Ligája-mérkőzésén szurkolt. Erre azt mondta, hogy ebben nincs semmi rendkívüli, csak aznap reggel döntötte el, hogy inkább a meccsre megy, ahol Csányi Sándor OTP-vezérrel fényképezték le.