A magyarok csaknem fele nem bízik a választások tisztaságában

A magyarok csaknem fele nem bízik a választások tisztaságában

Urnazárás az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemzetközi összevetésben kifejezetten bizalmatlanok a magyarok a hazai választásokkal szemben – írja a G7 a Gallupra hivatkozva, amely az amerikai elnökválasztás körüli vitákkal összefüggésben kérdezte meg közel három tucat ország lakóit arról, hogy mennyire hisznek a rendszer tisztaságában. Magyarország az utolsók között végzett, mindössze hat államban mértek az itteninél is rosszabb eredményt.

A felmérés alapján a megkérdezettek 42 százaléka mondta, hogy nem bízik a választások tisztességességében, és ennél alig több, mindössze 45 százalékuk nyilatkozott pozitívan. Összehasonlításképpen a választások tisztaságát elfogadók aránya a régiós országok közül Szlovákiában 54, Szlovéniában 66, Lengyelországban pedig 71 százalék, míg a listavezető finneknél közel kilencven.

A magyarok bizalmatlansága egyébként nem új keletű. Hasonló felmérést már 2008-ban is készített a Gallup, akkor a mostaninál is rosszabb eredmény jött ki. Akkor ugyanis kisebbségben voltak azok, akik bíztak a rendszer tisztaságában. A portál megjegyzi, hogy ennek lehet némi köze a szoros 2002-es, illetve 2006-os választások utáni, politikusok szájából is elhangzó gyanúsítgatásokhoz – igaz, azóta a Fidesz a saját érdekei mentén módosította a választási rendszert.