Keményen nekiment az MSZP elnöke Gyurcsánynak a DK-ba átülő szocialista polgármesterek miatt

Keményen nekiment az MSZP elnöke Gyurcsánynak a DK-ba átülő szocialista polgármesterek miatt

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Kossuth téri tüntetésen. (Fotó: MSZP / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határozottan éles vita kezd kibontakozni az MSZP és a Demokratikus Koalíció között, miután két fővárosi szocialista polgármester úgy döntött, átül inkább Gyurcsány Ferenc pártjába. Az MSZP elnöke pénteken ennek kapcsán „örömlányos mentalitásról” beszélt, és arról, hogy senki sem tekintheti őket lábtörlőnek. Kaptak a távozó polgármesterek és kapott Gyurcsány Ferenc is, bár az ő neve egyszer sem hangzott el.

Egyetlen nap telt el azóta, hogy a III. kerületet vezető Kiss Lászlóról és a XVIII. kerületet iránytó Szaniszló Sándorról hirtelen kiderült, maguk mögött hagyják az MSZP-t és a DK-ban folytatják a politizálást. Az indulatok azonban egyre csak fokozódnak. Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke Szegeden, tőle nem annyira megszokott, kemény stílusban bírálta egykori párttársait. Érdekesség, hogy éppen Szegeden, hiszen az ott polgármester Botka László az MSZP korábbi oszlopos tagjaként ugyancsak elhagyta pártját, bár ő nem ült át máshová.

Security Check Required

null

– A politikában ők senkik nem lennének a szocialista párt nélkül és nem is nyertek volna október 13-án választást, ha ez a közösség nem dolgozik értük és nem áll mögöttük – mondta a pártelnök Kiss Lászlóról és Szaniszló Sándorról. Azt is hozzátette, hogy a két politikus hátba szúrta őket. Ráadásul hamisnak tartja azt az állításukat is, hogy a DK európai politikája miatt váltottak volna, hiszen az már október 13-a előtt is világos volt számukra, mégsem léptek az önkormányzati voksolás előtt.

Ezután viszont már nem velük, hanem sokkal inkább a DK-val foglalkozott, bár Gyurcsány Ferenc nevét nem mondta ki. – Politikai hibát követ el, aki kifejezetten az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját és konfliktust generál az ellenzéki oldalon – fogalmazott Tóth Bertalan, leszögezve egyúttal azt is, hogy a tavaly októberi sikerek nem valósulhattak volna meg az MSZP tagjai, intézményrendszere és kampánytudása nélkül. Ezzel utalhatott arra, hogy míg a szocialista pártnak még vannak szervezetei vidéken, a DK számos helyen lényegében nem létezik, vagy csak egy-két főből áll. Itt azt is megjegyezte, hogy hibát követ el az, aki alábecsüli az MSZP nagyvárosi erejét.

Tovább fogy az MSZP: két budapesti polgármester átlép a DK-ba | Magyar Hang

Beszélt a hamarosan esedékes kongresszusukról is, szavai szerint ugyanis a távozó polgármesterek ebben az időszakban próbálnak nehéz helyzetet teremteni. – Néhány ember örömlányos mentalitása nem zavar bennünket – fogalmazott igen óvatosan.

A pártelnök jelezte azt is, hogy nem marad következmények nélkül ez az ügy. Egy olyan javaslattal készül, miszerint az az MSZP-tag, aki a pártból kilép és egy másik párt színeiben kíván akár önkormányzati akár országgyűlési választáson elindulni, nem fogja bírni az MSZP támogatását. Egyúttal kezdeményezte a fővárosban az együttműködési keretek felülvizsgálatát is. Azt azért hozzátette, hogy a szövetségi politikájuk mellett kitartanak, mert az ellenzék erői együtt erősek.

Gyurcsány Ferenc nem sokkal korábban a Facebookon sokkal visszafogottabb volt. Szerinte a demokratikus, új magyar köztársaságban újra lesz helye az okos, jó vitának. – Viták közepette is azt gondolom, hogy az ellenzéket hazafiak alkotják és vezetik. Igaz ez az MSZP elnökére, Tóth Bertalanra is – írta.

Azt azért hozzátette, hogy a két volt MSZP-s kerületi polgármester átlépése után ezek valószínűleg nem könnyű napok az MSZP számára. De szerinte „nem lehet olyan csalódás, amely megkérdőjelezi egymás tisztességét és közös hitét, hogy egymásra vagyunk ítélve egy új Magyarország megteremtésében”.