Bajai asszony a világ ötvenedik legidősebb embere

Bajai asszony a világ ötvenedik legidősebb embere

képünk illusztráció

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zsilinszki Veronika nemrég töltötte be a 112-t, míg a hazai második helyezett 110 éves. A legidősebb ember jelenleg a japán Kane Tanaka, aki 117 éves és 53 napos.

Hétfő estére a bajai Zsilinszki Veronika lett a világ ötvenedik legidősebb embere, a délelőtti helyzetéhez képest egy helyet előrelépve. Nála pár nappal idősebb csak az amerikai Stella Lennox (112 év 24 nap) és a szintén amerikai Christine Ireland (112 év 36 nap). Zsilinszki Veronika 1908. február 4-én született, ma 112 éves és 20 napos.

A legidősebb, életkorukat bizonyítani tudó emberek százas listája megtalálható a Wikipedián. Az élmezőnyben az amerikaiak mellett a japánok vannak, de találunk bőven olaszokat, spanyolokat és franciákat is.

Az első jelenleg a japán Kane Tanaka (117 év 53 nap), a második pedig a francia Lucile Randon, azaz André nővér (116 év 13 nap), akinek életéről már többször is olvashattunk magyarul.

A jelenlegi 69. helyre befért egy román (Dumitru Comănescu, 111 év 108 nap), 46.-ként akad moldáv is (Maria Rață, 112 év 54 nap), és bár rajta kívül egy sem, de a harmadik helyig felért egy fehérorosz asszony, Maria Kononovich (115 év 273 nap).

A legidősebb élők a Wikipedia oldalán (2020. 02. 24., 19:37)

Zsilinszki Veronikát tavaly meg is látogatta bajaszentistváni otthonában a város akkori polgármestere, Fercsák Róbert, az asszony pedig kifejezetten érdeklődő, jó kedélyű volt. Akkor elmondta, még mindig érdeklik a nagyvilág dolgai, és szereti magát fiatalokkal körbevenni.

A vajdasági Kevevárán született, gyermekkorában települt át szüleivel és két testvérével Bajára. Életében leginkább kétkezi munkát végzett, felnevelte fiát, jelenleg pedig unokája gondozza. Korábban nagyon szeretett táncolni, kertészkedni vagy olvasni, de egészségi állapota 110 felett már sok mindenben gátolja.

A BajaTV-nek is nyilatkozott 2019-ben Zsilinszki Veronika. – Mindenkinek örülök, aki körülvesz és meglátogat. Az öregség az rútítja az embert. Én még szép öreget nem láttam, és én se nézek a tükörbe, mert félek az öregségtől – mondta.

Ahogy a Senior.hu idei cikkében írta, Veronka néni százévesen még kertészkedett, 110 évesen is újságot olvasott szemüveg nélkül, rajongott a finom csokoládéért és a vörösborért.

Magyarország második legidősebb embere jelenleg Kerner Jánosné, Marika néni, aki 1909. december 23-án született a Somogy megyei Kazsok településen. Öt éve él a balatonfűzfői Támasz Idősek Otthonában.

Életében elsősorban a vendéglátásban és a mezőgazdaság területén dolgozott Somogy, aztán Baranya megyében, a Balaton közeléhez, egyetlen lányához pedig csak nyugdíjas korában költözött. Nagy családban él, ükunokái is vannak már. A Senior.hu szerint a mai napig rendszeresen imádkozik, forgatja a Bibliát, lakótársaival sokat beszél a régi időkről. Véleményét nem rejti véka alá, jó megfigyelő, és kedveli a fanyar humort.

A valaha élt három legidősebb, életkorát igazolni tudó ember mindegyike hölgy, az első a francia Jeanne Calment, aki 122 évet és 164 napot élt. 1997. augusztus 4-én hunyt el. Bár tavaly a rekordját orosz kutatók igyekeztek megkérdőjelezni, és egy ideig a Wikipedia is vitatottként tüntette fel az első helyen, de azóta sem sikerült előállni egyértelmű bizonyítékkal azt illetően, hogy csalás történt volna.

Igaz, ettől még persze meglepő lehet az a jókora rés, ami a lista első és második szereplője között van. Utóbbi az amerikai Sarah Knauss, ő 1999. december 30-án halt meg, 119 évesen és 97 naposan. A harmadik pedig a japán Nabi Tajima, ő 2018. április 21-én hunyt el, ekkor volt 117 éves és 260 napos.

Persze, rendre előbukkannak olyan hírek, hogy épp egy indiai vagy japán idős ember állítja magát 125-130 évesnek, de ezek egyike sem szokott bizonyítható lenni, és általában valószínű, hogy messze elmaradnak a hangoztatott életkortól. Persze minden esély megvan rá, hogy valaki ott lehetne az élen, csak épp évei számát nem tudta igazolni, esetleg a nyilvánosság elől rejtve maradt.

Statisztikailag ettől még éppúgy különös, hogy az első és második helyezett között több mint három év van, míg ezt követően nem tapasztalunk hasonló kilengéseket. Érdekes továbbá, hogy az adatok alapján az emberiségnek több mint húsz éve nem sikerült átlépnie a 118 éves életkort.

Nem tűnik lehetetlennek a százhúsz éves kor elérése, de lehet, hogy még senkinek sem sikerült | Magyar Hang

A valaha volt legidősebb férfiak jócskán le vannak maradva a nőktől, az első helyen a japán Jiroemon Kimura szerepel, aki 116 évet és 54 napot ért meg. Az utána következő, amerikai Christian Mortensen már „csak” 115 évet és 252 napot.

Kimura ugyanakkor 2013. június 12-én halt meg, míg a harmadik helyen szereplő, Puerto Rico-i Emiliano Mercado del Toro 2007. január 24-én. A top tízben nyolc olyan férfi szerepel, aki 2000 után halt meg, míg nők közt hat, de az élők közt lévő Kane Tanaka már nyolcadikként felkerült a nők örökranglistájára.