Óriási leltározás kezdődött a Természettudományi Múzeumban

Óriási leltározás kezdődött a Természettudományi Múzeumban

Fotó: Facebook/Magyar Természettudományi Múzeum

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas leltározás vette kezdetét a Természettudományi Múzeumban, a múzeum életére több évtizede rálátók még nem is tapasztaltak hasonlót ilyen hirtelen és általános mértékben. Az Index számolt be arról, hogy az állattár és növénytár minden kurátorát arra utasították, heti háromszor négy órában leltározzanak a Ludovika épületében. Az egyik dolgozó ráadásul azt mondta, eredetileg heti négyszer nyolc órát akartak előírni, ami a teljes munkaidő nyolcvan százalékát jelentette volna. Így viszont a kurátorok a saját gyűjteményeikben előálló feladatokat sem tudták volna elvégezni.

Az Index forrásai szerint a hirtelen elrendelt leltározásnak semmi értelme nem lenne, ha a múzeumnak nem kellene idén költöznie. Tehát vagy záros határidőn belül távozniuk kell, vagy a vezetőség teljesen értelmetlenül köti le a dolgozók erőforrásait. Azt ugyanis kizártnak tartják, hogy minden gyűjtemény esetében egyszerre vált időszerűvé az üzemszerű leltározás. Az index úgy tudja, a főigazgató azt közölte, hogy költözés nem lesz, de azért készülni kell rá.

Eközben a kutatói pozícióban lévők kutatónapjait is elvették, a főigazgató ezt egy szűkszavú körímélben jelentette be. Továbbá megszüntették minden önkéntes státuszban lévő kutató szerződését, néhányuknak a kifejezett kérése ellenére. Köztük van Matskási István volt főigazgató, aki nemrég a Magyar Narancsnak adott kritikus hangvételű interjút.

Egyelőre nem költöztetik ki a Természettudományi Múzeumot | Magyar Hang

Egy ideje lehet arról hallani, hogy bár a szakma és a múzeumi dolgozók elutasítják az ideiglenes helyszínre a költözést, a kormány mégis erről hozott döntést. Az Index viszont úgy tudja, a tiltakozás hatására Orbán Viktor berendelte Bernert Zsolt főigazgatót, és közölte vele, mégsem kell költözniük. Az, hogy a végleges új helyre még idén át tudnának költözni, jelenleg képtelenségnek tűnik. Fürjes Balázs államtitkár is arról beszélt, hogy a múzeum marad a jelenlegi helyén, szabadon látogatható a továbbiakban is, és ha kulcsrakészen felépül az új épület, akkor lesz költözés. Ez viszont évek múlva lehet csak esedékes.

A leltározás kapcsán egyébként az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról tájékoztatta az Indexet: „A Ludovika épületében található gyűjteményi anyag nagy része, közel 1,5 millió példány, növénytári és állattári gyűjteményi anyag, ezek revíziója indul most el, amely a kurátori munka része, muzeológiai alaptevékenység. A revízióra fordított idő mindössze a munkaidő egyharmadát veszi igénybe, tehát a tudományos és ismeretterjesztő tevékenység továbbra is végezhető.”