Mint ahova egy atombomba becsapott

Mint ahova egy atombomba becsapott

Az ózdi kohászati üzem (Fotó: Tompos Ádám / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az történik Ózddal, mint az országgal – szólal meg Sándor. Ekkor veszem csak észre, hogy hiába van ebben a névtelen kocsmában törzsvendégek számára fenntartott hely: az most üres. Valószínűleg jó ideje az lehet. A borsodi város peremén újabb gyár zár be, a helyiekkel beszélgettünk arról, hogy mi lesz ezután.

A gyár mintegy negyedszázada működött Ózdon, hosszú ideig a General Electric (GE), majd 2018 óta az ABB üzemeltette. Az energetikában és robotikában utazó cég február közepén bejelentette, hogy év végén bezárja a gyárkaput. Ezzel mintegy ezer ember kerül utcára. (...) A bezárás hatása brutális, nem véletlenül emlegette Janiczak Dávid polgármester, hogy az ABB lépése alapjaiban rengeti meg Ózd sorsát. (...) Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mindenesetre Ózdra sietett, és a térség fideszes képviselőjének irodája előtt meghirdetett egy hatpontos tervet az állástalanul maradtak megsegítésére. Felmerült az átképzés lehetősége, új beruházó vagy beruházók megtalálása, a munkavállalók utazásának támogatása. És persze az ezekről történő tájékoztatás.

(...)

Aktív gyári dolgozót nem sikerült szóra bírnunk, az ABB ugyanis információink szerint hallgatást kért a dolgozóitól. Így aztán egy névtelenséget kérő egykori GE-s, majd ABB-s melóssal ülünk le beszélgetni.
– Már akkor sejtettük, hogy ez lesz a vége, amikor az ABB átvette 2018 nyarán a GE üzemét. Tartottak egy bemutatkozást, és az akkor mutatott képeken nem volt egyetlen ember sem, minden gépesítve volt – emlékszik vissza. Elmondása alapján óriási volt a fluktuáció a gyárban, így aztán az is megeshetett, hogy egy egykori takarítóból viszonylag rövid idő alatt koordinátor lett, vagyis amolyan kisfőnök.

(...)

Mintegy 250 millió forint tűnt el Tiszatenyőn, a beruházásokból csak torzók maradtak | Magyar Hang

– Utolsó aljas dolog, amit művel a kormány Ózddal – mondja Tibi, aki focis hasonlatot hoz arra, miért baj, hogy az összes szakmunkás külföldön van már. Szerinte ahogy Dárdai Pál fia is német válogatott lesz, úgy a kivándorolt szakmunkások fiai is német gyerekek lesznek majd. Tibor maga is dolgozott külföldön: Ausztriában méghozzá, ahol egyszer még sztrájkolt is, pedig soha olyan jó dolga nem volt, mint ott. Nem is értette, miért nem vették fel a műszakot, mire a műszakvezetője közölte, hogy szolidaritásból: egy másik gyár dolgozóival vállaltak közösséget.

A teljes riportot a Magyar Hang február 21-én megjelenő, 2020/8. számában olvashatja.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/8. számban? Itt megnézheti!