Szávay István kilépett a Jobbikból

Szávay István kilépett a Jobbikból

Forrás: Facebook/Szávay István

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilép a Jobbikból Szávay István – ezt maga a politikus jelentette be a Facebookon. Szávay Istvánt az új elnök, Jakab Péter belső ellenzékének egyfajta vezetőjeként tartották számon.

– A mai napon kiléptem a Jobbik Magyarországért Mozgalomból, amelyet egykoron tizenhárom barátommal együtt alapítottam. Húsz évet hagyok a hátam mögött onnantól kezdve, hogy elsős egyetemistaként 2000 szeptemberében elődszervezetünk, a Jobboldali Ifjúsági Közösség tagjává váltam – közölte.

Security Check Required

A politikus a döntését nem akarja indokolni a nyilvánosság előtt, de azt leszögezte, hogy nem csatlakozik más párthoz. – Lakájmédiában futtatott Jobbik-szakértő nem leszek – fűzte hozzá.

Szávay István 2010-től a Jobbik országgyűlési képviselője volt, 2018-ban azonban egy kiszivárgott hangfelvétel miatt lemondott a mandátumáról. A hanganyagon azzal viccelődött, hogy megvert egy zsidó nőt, ám állítása szerint valójában semmi ilyen sem történt.

Szávay Istvánról a Jobbikon belül sokan úgy tartják, hogy ő az egyik „vezetője” Jakab Péter és csapata belső ellenzékének. A párt legutóbbi tisztújításán azonban a hozzá köthető politikusok – itt mások mellett Bencsik Jánost vagy éppen Stummer Jánost szokták említeni – nem kerültek vezető pozícióba, alelnökök ugyanis csak Jakab Péter emberei lettek. Az új pártelnök a kongresszuson alapvetően zárt körben elmondott, azóta azonban kiszivárgott hangfelvételen már egyenesen „Szávay-klánról” beszélt.

A tisztújító kongresszus óta a pártból egyébként többeket menesztettek, a pártalapítvány elnökségét leváltották, többen pedig maguktól mentek el. Ilyen volt például Bencsik János is, aki a Jobbik frakciójából lépett ki.