Koronavírus: eddig két magyar állampolgár betegedett meg

Koronavírus: eddig két magyar állampolgár betegedett meg

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b-j) az új koronavírussal kapcsolatban tartott kormányzati sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. február 26-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kicsi az esélye, hogy Magyarország el tudja kerülni a koronavírust, de pillanatnyilag magyarországi megbetegedésről nem tudunk – mondta szerdán rendkívüli tájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely. Csütörtökre hatpárti egyeztetést hívott össze a belügyminiszter.

Jelenleg 41 országban 81 ezer fertőzöttről tudni, és 2762 halálos áldozata van a vírusnak, Európában 12 fő hunyt el, közülük 11 Olaszországban. Két magyar állampolgár betegedett meg az eddigi információk szerint, mindketten Magyarország területén kívül, egy Bécsben élő és a karantén alá helyezett japán hajón tartózkodó magyar állampolgár. Ha bármikor megbetegedést tapasztalnak Magyarországon, azonnal tájékoztatják a sajtót – mondta a miniszter, aki a pánikkeltés mellőzését kérte.

A koronavírus valószínűleg már Magyarországon van | Magyar Hang

Ha megjelenik a vírus Magyarországon, az még nem jelent járványt, hívta fel a figyelmet Láng-Bognár Kinga, az operatív törzs szóvivője. A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős, a Belügyminiszétium irányítása alatt álló operatív törzsnek 28 pontból álló akcióterve van, ennek végrehajtása folyamatos, a kormány honlapján elérhető. A Nemzeti Népegészségügyi Központ irányítja az egészségügyi hatósági intézkedéseket, honlapot üzemeltet (koronavirus.hu), pénteken Facebook-oldalt is nyitnak, a központ zöld számán jelentkezhetnek az állampolgárok, ha szakmai kérdésük van, ez a szám már az operatív törzsnél cseng ki. 

A határátkelőhelyeken a közúti ellenőrzést szigorították, kiemelten az Olaszország irányából érkezők esetében, a MÁV-ot felszerelik fertőtlenítőszerekkel és testhőmérsékletmérő eszközökkel. A repülőtereken eddig egy lázas embert szűrtek ki, de ő nem volt fertőzött. A Kínából, Dél-Koreából, Olaszroszágból érkezők lázát a reptéren automatikusan mérik, csak a láztalan utazókat engedik az országba. A repülőtéren eddig egy lázas embert szűrtek ki, de ő nem volt koronavírusos.  A Tenerifén, egy szállodában ezer másik személlyel együtt karanténba zárt öt magyar állampolgár az utolsó információk szerint jól van. 

Az állami iskolákat arra kérik, a fertőzéssel érintett területekre a közeljövőben ne szervezzenek kirándulásokat. Az Olaszországba utazóktól pedig azt, hogy jelezzék ezt az operatív törzsnek vagy regisztráljanak a konzuli szolgálatnál. A fertőzés gócpontjaiba nem javasolt az utazás. A fertőzött országokbl érkezők, ha a tüneteket észlelik, keressék fel a háziorvost vagy hívják a zöld számokat, és ne menjenek közösségbe. A szállodák és a panziók személyzetének együttműködését kérik a koronavírusos esetek kiszűrésére. Ha a vírus megjelenik Magyarországon, rendkívüli tájékoztatási rendet rendelnek el a közmédiában.

Kásler Miklós: A magyar eljárásrend szigorúbb

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerint a tüntetek sokfélék lehetnek, sokan úgy jutnak túl a betegségen, hogy észre sem veszik, annyira enyhék a panaszok. A vírus behurcolásának megakadályozása az egyetlen reális lehetősé a védekezésre szerinte, ha pedig a vírus megjelenik, akkor szigorúan izolálni kell a fertőzötteket.

Kásler Miklós közölte: kedden történt meg a vírussal kapcsolatos magyar eljárásrend harmadik variációjának közzététele, amelyet minden családorvos megkapott. Ez arról tájékoztat, hogyan kell felmérni a betegséget, gyanú esetén kit kell értesíteni, illetve hogyan kell továbbküldeni a beteget – tette hozzá.

A miniszter szerint a mindenkori helyzetnek megfelelő az eljárásrend, ami „kicsit határozottabb és szigorúbb, mint ami általában Európában történik”. Ennek a következménye – fejtette ki – hogy ha valaki fertőzött területről jön, és jelentős az esélye, hogy találkozhatott a vírussal, akkor karantént rendelnek el, de ha a gyanú esélye lényegesen kisebb, akkor csak megfigyelés alatt tartják az érintetteket.

Kásler Miklós szerint az intézkedések mögött az a megfontolás áll, hogy ne reagálják túl a pillanatnyi eseményeket, de ez nem jelenti azt, hogy ne készülnének fel a lehető legrosszabb variációra.

Címkék: koronavírus