Megtudtuk, mennyibe került az államnak, hogy elbukta a gyöngyöspatai szegregációs pert

Megtudtuk, mennyibe került az államnak, hogy elbukta a gyöngyöspatai szegregációs pert

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola (Fotó: Takács Kitti/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a kormány mindent elkövet, hogy ne kelljen kifizetnie a gyöngyöspatai cigány családoknak a jogerősen megítélt nagyjából százmillió forintot, saját ügyvédjével korántsem volt ilyen spórolós az állam. Nem volt ugyanis olcsó elbukni a szegregációs pert: több, mint húszmillió forint közpénzt vitt el a védelem.

Lapunk már korábban beszámolt róla, hogy az állami megbízásokkal már eddig is ellátott Őszy Ügyvédi Iroda képviselte a Hatvani Tankerületi Központot a gyöngyöspatai szegregációs perben. A történet ismert: már 2012-ben kimondta a bíróság, hogy a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában szegregáció zajlik, vagyis elkülönítik a cigány és nem cigány gyerekeket. Miután azonban az intézmény nem változtatott az addigi gyakorlaton, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elindította az azóta reflektorfénybe került kártérítési pert. A vége, hogy összesen csaknem 100 millió forintos kártérítést kellene kifizetni nagyságrendileg 60 egykori diáknak, amiért nem kapták meg a megfelelő oktatást.

Ez a kifizetés az, amelyre a kormány egyelőre nem hajlandó. Emlékezetesek Orbán Viktor szavai az ügyben, amikor úgy fogalmazott, ha gyöngyöspatai lenne, akkor jogosnak tartaná a kérdést: „A velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben én meg itt keccsölök egész nap.”

Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! - Ezrek tüntettek a fővárosban | Magyar Hang

Lapunk közérdekűadat-igénylést adott be a perben lényegében az államot képviselő Hatvani Tankerületi Központhoz, hogy kiderüljön, mennyit költöttek ügyvédre, míg a számukra kedvezőtlen ítélet megszületett. Kihasználták a törvényileg szabályozott két hetes válaszadási időt, végül elárulták: az ügyvédi iroda részére nettó 20,31 millió forint megbízási díjat fizettek ki.

Vagyis a most vitatott összegnek az ötödét már korábban elköltötték, igaz, akkor még nyilván abban bízva, hogy ennél többet majd nem kell.

Az Őszy Ügyvédi Irodának egyébként nem ez az első kormányzati vagy kormányzati szervektől érkező megbízása. Dolgozott már az évi 80 milliárdnyi közpénzből működő MTVA-nak, ahogyan a most is érintett Klebelsberg Központnak, vagyis elődjének, a Kliknek is. A Direkt36 2016 tavaszán írta meg, hogy ezt az ügyvédi irodát bízták meg a közmédia egyik cége, az Új Média és Teletext Kft. képviseletével. Nem sokkal később az Átlátszó számolt be arról, hogy a megelőző bő két évben az MTVA 214,85 millió forintot fizetett ki az Őszy Ügyvédi Irodának.

Érdemes megjegyezni, hogy az iroda vezetője, Őszy Tamás kapcsolatba hozható a Fidesz korábbi erős emberével, Várhegyi Attilával. A Direkt36 írta meg, hogy Őszy Tamás 2009-ben Várhegyi feleségével közösen alapította meg a Myself Consultingot, majd nem sokkal később kiszállt onnan. Az is kiderült – ez már a 444.hu cikkéből – hogy Őszy Tamás volt a céges ügyvédje annak a Keszthelyi Eriknek, akinek cégei egy időben szinte az összes állami cégnek alkuszkodtak már, amivel közbeszerzés vagy pályázat nélkül jutnak hatalmas pénzekhez az államból.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.