Hatástalan kézfertőtlenítőt terítettek szerte az országban

Hatástalan kézfertőtlenítőt terítettek szerte az országban

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással egy olyan kézfertőtlenítő szer, amelyből a MÁV-hoz, valamint önkormányzati intézményekhez is került – derítette ki a 24.hu. A lapnak küldött kormányhivatali válasz szerint már kezdeményezték az érintett termék kivonását a forgalomból, miután kézfertőtlenítőként való használata járványügyi kockázatot is rejt.

Azt nem tudni, a hatóságoknak mióta van információjuk a problémáról. Ennek azért van jelentősége, mert a 24.hu talált olyan céget, amely még a múlt héten is kapott az adott termékből.

Mint olvasható, a Glady-sept márkájú kézfertőtlenítő termékkel súlyos probléma van: nem kellően hatásos. A terméket úgy hirdeti a gyártó cég, hogy „folyékony higiénés kéztisztító és fertőtlenítő koncentrátum. Baktericid, fungicid, virucid és tuberkulocid tulajdonsággal” (vagyis baktérium-, gomba- és vírusölő, valamint a TBC-t előidéző baktériumot elpusztító hatása van). De az illetékes kormányhivatalnak a 24.hu kérdésére adott válaszából kiderült: a termék nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással.