Koronavírus: Semmi nem indokolja a soron kívüli bevásárlást a kormány szerint

Koronavírus: Semmi nem indokolja a soron kívüli bevásárlást a kormány szerint

Fotó: Unsplash/Fikri Rasyid

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gyömrői kórházba szállított beteg nem felel meg az esetdefiníciónak, láztalan, de kivizsgálják. Továbbra sem regisztráltak megbetegedést Magyarországon – mondta pénteken Budapesten sajtótájékoztatón Láng-Bognár Kinga, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője.

Az őrnagy megosztotta a friss statisztikákat, a világon eszerint 83 389, Európában 816 beteg van. Világszerte 2858, Európában 19 fő hunyt el a betegségben. Világszerte felépült 36 549, Európában 3718 fő. Magyarországon eddig 62 tesztet végeztek, továbbra sincs koronavírusos páciens. 383 személyt ellenőriztek közúton és 4247-et reptéren. Kínából 1634 fő érkezett Magyarországra, és 134 olyan kínai állampolgár tartózkodik hazánkban, aki nem tud vagy nem akar hazatérni, ma 10 főt regisztráltak.

Az operatív törzs által üzemeltetett zöld számokra eddig 555 hívás érkezett, 163 csak a mai napon, az e-mail címükre érkezett 479 levélből 417-et válaszoltak meg.

Orbán Viktor szerint ki kell mondani, a koronavírus eléri Magyarországot | Magyar Hang

Schanda Tamás*, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára jelezte: bizonyos tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, mert ellátási gondoktól tartanak az emberek, de a szakértők szerint ezt semmi nem indokolja. „Nincs ok pánikra, felesleges vásárlásra” – fogalmazott az államtitkár. Magyarországon egyelőre nem regisztráltak egy megbetegedést sem, és ha ez bekövetkezne, az sem jelenti elmondása szerint, hogy járvány van.

Az államtitkár elmondása szerint Innovációs és Technológiai Minisztérium kapcsolatban van a szakmai szervezetekkel és tájékozódik az ellátás helyzetéről. „Érzékelhető a megnövekedett kereslet bizonyos termékek iránt, de ez lokális jelenség, az üzletek többségében nem lehet jelentős növekedést tapasztalni. A vásárlási kedv nem nagyobb, mint az enyhébb karácsonyi beszerzési hullámok idején. Folyamatos az ellátás a kereskedelmi szektorban, a kereskedelmi láncok megfelelő tartalékkal rendelkeznek. Ha egy adott márkájú termék el is fogy, másik márkájú helyettesítő termék rendelkezésre áll” – mondta az államtitkár.

Koronavírus: A boltokban kitört az apokalipszis | Magyar Hang

Schanda Tamás felhívta a figyelmet: a kereskedelmi láncok többsége hazai beszállítói partnerekkel dolgozik. Az Országos Kereskedelmi Szövetség adatai szerint a magyar élelmiszerkereskedelem 80 százaléka hazai forrásból származik, és jelentős mennyiségben állnak rendelkezésre a partnereknél készletek, így egy külföldi esetleges leállás vagy a termelés visszaesése nem veszélyeztetné az ellátást.

Schanda arról is beszélt: fel kell készülni arra, hogy rossz szándékú piaci szereplők indokolatlanul megemelik egyes termékek árát. Elmondása szerint a fogyasztóvédelmi hatóság már ellenőrzi, hogy előfordul-e megtévesztő tájékoztatás és tisztességtelen piaci magatartás tartós élelmiszerek és a fertőtlenítőszerek árképzésében. A fertőtlenítők tényleges hatását is vizsgálják, és ha a termék nem rendelkezik fertőtlenítő hatással vagy nem tartalmazza a feltüntetett hatóanyagokat, haladéktalanul intézkednek, valamint Kivizsgálják az interneten a szokásos ár 15-szöröséért árult maszkok ügyét is.

Erdélyben is megjelent a fertőzés

Két újabb koronavírusos betegről számoltak be péntek délután a romániai egészségügyi hatóságok, jelentette az MTI. Egy 45 éves Máramaros megyei férfit a kolozsvári, egy 38 éves Temes megyei nőt a temesvári járványkórházban kezelnek.

Amint Nelu Tataru, az egészségügyi minisztérium államtitkára egy bukaresti sajtótájékoztatón elmondta: a Máramaros megyei férfi február 25-én, kedden tért vissza Olaszországnak egy olyan vidékéről, amelyet az olasz hatóságok nem tartanak fertőzöttnek. Otthon rosszul érezte magát, ezért Máramaros megyében kórházba utalták, onnan légzési elégtelenség miatt szállították át Kolozsvárra.

A Temes megyei nő február 17-én járt az olaszországi Bergamóban, ahonnan hazatérve 25-én belázasodott. Csütörtökön ment orvoshoz, és azóta otthon várta a vírusteszt eredményét. Mindkét beteg esetében pénteken mutatták ki a koronavírusos fertőzést.

* Schanda Tamás államtitkár nevét a cikk első változatában helytelenül közöltük, az érintettől és olvasóinktól elnézést kérünk!