Hernádi Zsolt: Nagy baj lenne, ha én nem lennék jómódú

Hernádi Zsolt: Nagy baj lenne, ha én nem lennék jómódú

Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Petőfi-díjak átadása alkalmából a Terror Háza Múzeumban tartott ünnepségen 2019. december 2-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Piaci alapon nem lenne nyereséges Hernádi Zsolt MOL-vezér esztergomi luxusszállodája, ezért az üzletember szerint normális, hogy az állam 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott neki a beruházásra.

Hernádi Zsolt MOL-vezér szerint semmi baj nincsen azzal, hogy az adófizetők pénzéből épít luxusszállodát Esztergomban - derült ki az üzletembernek a Régió TV Esztergomnak adott interjújából, amelyet a Privatbankar.hu szemlézett.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást adott 2019-ben a Kisfaludy-pályázatokon keresztül hazai költségvetési forrásból a Hernádi Zsolt MOL-vezér tulajdonában lévő Solva Property Kft.-nek az esztergomi Mária Valéria Hotel felépítésére.

"Az ország egyik legnagyobb adófizetője vagyok, de ez nyilvánvalóan mindannyiunk pénze. Ennek a pályázatnak minden egyes eleme transzparens volt. Elméletileg bárki pályázhatott" - fogalmazott az interjúban Hernádi Zsolt.

Elmondása szerint azért vágott bele az építkezésbe, mert úgy számolt, ha a saját tőkéjét kiegészíti az állami támogatással, akkor a kettő együtt elég ahhoz, hogy a szállodát befejezzék. Ugyanakkor többször is hangsúlyozta, hogy egy nagyon lassan, legalább 13 év alatt megtérülő szállodáról van szó.

Eredetileg úgy kalkuláltak, hogy mintegy 7 milliárd forintból készülhet el a Mária Valéria Hotel, de az infláció miatt Hernádi Zsolt csodálkozna rajta, ha végül 8 milliárd forint alatt lenne a végösszege a beruházásnak.

A szállodaépítésre kiírt közbeszerzést sem akárki nyerte meg: a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. egyedül pályázott 6,7 milliárd forintos ajánlattal. Mivel az MTÜ-től 2,8 milliárd forintot kaptak a projektre, így biztos, hogy a beruházásnak mintegy 41-42 százalékát az adófizetők állják.

"Nagy baj lenne, ha én nem lennék jómódú, mert az a nemzetközi karriert, amit én befutottam, azt nyilvánvalóan díjazzák, az a munka elismerése. Vannak megtakarításaim, de veszteséges üzletbe nem fektetek be, mert azt pazarlásnak hívják. A pazarlás pedig bűn. Ezt közgazdászként és vallásos emberként is mondom" - magyarázta a MOL első embere, akinek saját vagyonát korábban 19-20 milliárd forintra becsülték.

Hogy miért kell magántulajdonban lévő luxusszállodákat vissza nem térítendő költségvetési milliárdokkal támogatni, azzal kapcsolatban Hernádi Zsolt kifejtette, az állam ott támogatja a szállodaépítést, ahol a piac önmagában nem tudja felépíteni, mert nem lesz nyereséges.

"Újépítésű szálloda nem tud nyereséges lenni. Állami támogatás nélkül nem lehet nyereségesen megvalósítani ezt a beruházást" - árulta el a lényeget.