HIRDETÉS
HIRDETÉS

Márki-Zay Péterék széles együttműködést és új választási törvényt szorgalmaznak

Szerző: | 2020. február 29., 14:26 | Belföld

A Mindenki Magyarországa Mozgalom rendezvénye 2020. február 29-én (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Igenis nyerhető 2022, egyet értek azokkal, akik szerint ezt mát csak mi szúrhatjuk el – mondta a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kongresszusán szombat kora délután Budapesten Márki-Zay Péter. A mozgalom elnöke szerint a győzelem feltétele az összefogás és a közös program, a nemzeti minimum megfogalmazása. A részletkérdéseket, vitákat pedig későbbre kell hagyni, akkorra, amikor majd szabad választást lehet tartani Magyarországon.

További feltétel, mondta, hogy előválasztást tartsanak az egyéni választókörzetekben, hogy megtalálhassák mindenhol a legjobb jelölteket. Ehhez a civilek és akár a csalódott fideszeseket is várják. Emlékeztetett, a lakosság mintegy harmada nem rendelkezik pártpreferenciával, őket meg kell győzni. (Márki-Zay Péter a témában írt esszéje a Magyar Hang friss számában olvasható.)

Magyar György ügyvéd szerint a Fidesz olyan rendszert hozott létre, amiben elvben csak ő nyerhet. Ezért kell okosnak lenni. Kicsit lassú az ellenzék tanulási folyamata, de az önkormányzati választás megmutatta, hogy működhet az együttműködés. Nem zárta ki, hogy egy választási szövetséget vagy választási pártot kell majd indítani 2022-ben, jogi értelemben így lehet felvenni a versenyt a regnáló hatalommal.


HIRDETÉS

Az észszerűség kétlépcsős választást diktál: az első, hogy az együttműködés révén elküldik a NER-t oda, ahova való. Ha ez sikerül, le kell nyesegetni az alkotmány vadhajtásait, meg kell változtatni a pártfinanszírozás rendszerét, a független intézmények függetlenségét – Magyar Nemzeti Bank, Alkotmánybíróság és így tovább – vissza szükséges adni. A legnagyobb változtatást viszont a választótörvény igényli, lehetőség szerint vissza kellene állítani a kétfordulós rendszert.

Oktatás, egészségügy, nyugdíjrendszer, államigazgatás – ezeken a területeken alakítanak ki első körben széles körű együttműködést és alkotnak stratégiát a széles körű együttműködés keretében, erről már Mellár Tamás közgazdász, országgyűlési képviselő beszélt. Mint mondta, erre külön fórumokat hoznak létre, ebbe a négy fórumba szakértőket várnak az ellenzéki pártoktól, a civilektől és a szakmai szervezetektől is. A fórumok maguknak választanának vezetőséget és dolgoznák ki a szakmai programokat.

Hiszünk abban, hogy a pártok mellett a civileknek is nagy szerepet kell adni – fogalmazott ugyanitt Kész Zoltán alelnök. Verseny kell a vidéki körzetekben is, különben benne ragadunk a NER-ben. Vannak köztünk liberálisok, konzervatívok, szocialisták, mégis tudunk úgy dolgozni, hogy bármikor hátat tudunk egymásnak fordítani, mert megbízunk egymásban. Nagy az igény arra, hogy ne sötét, füstös szobában alkudozzanak a politikusok, hanem nyílt verseny legyen.

A MMM vezetőségének programismertetőjét követően a Siker receptje 2022-re címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak Virág Andrea (Republikon), Tóth Tamás (Iránytű), Horváth András és Pulai András (Publicus) részvételével, Dévényi István (Magyar Hang) vezetésével. Ezt követően Civil partnerség címmel beszélget Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, Hajdu Gergely az aHang-, L. László János a Nyomtass Te Is!- és Pákozdi Éva, a Számoljunk együtt mozgalom képviseletében.

Címkék: előválasztás, Hadházy Ákos, Kész Zoltán, kongresszus, Magyar György, Márki-Zay Péter, Mellár Tamás, Mindenki Magyarországa Mozgalom, nemzeti minimum, NER


HIRDETÉS
Távozik az Index főszerkesztője

Távozik az Index főszerkesztője

Az Indamedia visszavásárolja a Magyar Fejlődésért Alapítványtól a hírportál részvényeit, így a jövőben az újság az Indamedia-csoport tagjaként folytatja működését.

Vádat emeltek egy borsodi vadászbaleset ügyében

Vádat emeltek egy borsodi vadászbaleset ügyében

A vádirat szerint a vadász több ponton is megszegte a vadászatra vonatkozó szabályokat, így többek között azt, amely szerint csak akkor szabad lövést leadni, ha a vadász a vadat kétséget kizáróan felismerte és a lövéssel mások életét, testi épségét nem veszélyezteti.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest