Erdogan: „A téma le van zárva, a kapuk már nyitva, és ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből”

Erdogan: „A téma le van zárva, a kapuk már nyitva, és ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből”

Európába igyekvő menekültek tartanak az átkelőhely felé a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városában 2020. február 28-án (Fotó: MTI/AP/Ergin Yildiz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már halálos áldozatokat is követelt, hogy Törökország elkezdte elengedni Európa felé az eddig náluk lévő migránsokat, akiket viszont az európai országok nem akarnak beengedni. A görög határon egy szír menekültet lelőttek, Leszbosz partjánál pedig egy gyerek fulladt vízbe, amikor csónakjuk felborult.

Egy gyerek vesztette életét, amikor felborult a csónakjuk Leszbosz partjainál. A görög hatóságok beszámolójára hivatkozva a 24.hu azt írta, hogy a csónakot egy török járőrhajó kísérte török felségterületen, a görög vizekre érve azonban szándékosan felborították, hogy kiprovokálják a mentőakciót. A görög parti őrség 47 embert kimentett, akik közül két gyereket kórházba szállítottak, de csak egyikük életét tudták megmenteni az orvosok.

Meddig érhet a törökök bosszúja? | Magyar Hang

Szárazföldön is történt tragédia. A Cumhuriyet című török lap írása szerint hétfőn reggel ismét dulakodás alakult ki a török-görög határnál, amire válaszul a görög határőrök a levegőbe lőttek. Eddig tisztázatlan körülmények között az egyik lövés a torkán talált el egy fiatal szíriai menekültet Ahmed Abu Amadit, aki a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

A török-görög határon egyre feszültebb a helyzet, miután sok ezren indultak el Törökországból, de a görög hatóságok nem akarnak beengedni senkit az országukba. A görög rendőrség helyenként könnygázzal oszlatja a tömeget napok óta, az emberek pedig fehér zászlókat lengetnek, és azt skandálják, hogy „béke, béke!”.

A török elnök sem nyugtatja a kedélyeket, sőt. Recep Tayyip Erdogan felidézte, hogy már hónapokkal ezelőtt figyelmeztette a Nyugatot, hogy ez fog történni, ha nem veszik ki részüket a teherből. – Ezek nem vették komolyan a dolgot, és úgy gondolták, blöffölök, aztán amikor megnyíltak a kapuk, egymás után kezdtek el jönni a telefonhívások, hogy zárjuk be. Mi pedig megmondtuk, hogy a téma le van zárva, a kapuk már nyitva állnak, és most ti is ki fogjátok venni a részeteket ebből a dologból – fogalmazott.

Törökország nem tartóztatja fel az Európa felé tartó menekülteket | Magyar Hang

Erdogan a török-görög határra érkező migránstömegekre utalva jelezte, hogy a számok csak nőni fognak tovább.

Kiderült az is, hogy hétfő este Bojko Boriszov bolgár miniszterelnököt fogadja az ankarai államfői palotában, később pedig telefonon beszél Angela Merkel német kancellárral.