Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

A közmédia szerint ugyanúgy dolgoznak, mint minden más szerkesztőség a világon

Szerző: | 2020. március 02., 18:13 | Belföld

A Magyar Televízió (MTV) Kunigunda utcai székháza Budapesten (Fotó: MTI / Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MTVA közölte, a BBC elvei alapján dolgoznak fel különböző témákat. A kiszivárgott belső levelezés szerint viszont hosszú az érzékeny területek listája, amelyek feldolgozásához felsőbb vezetői hozzájárulás szükséges.

HIRDETÉS - AIP

Az EU és Brüsszel politikája, az egyházzal kapcsolatos ügyek, a migráció, de még az uniós országok parlamenti és önkormányzati választásai is abba a körbe tartoznak a közmédiában, amelyekkel csak előzetes vezetői hozzájárulással lehet foglalkozni – írta a Politico nevű lap brüsszeli kiadása.

A cikk a közmédiából kiszivárogtatott e-mailek alapján készült, ezekben többek között az áll, hogy a munkatársaknak tilos beszámolniuk a nemzetközi jogvédő szervezetek jelentéseiről, de például Greta Thunberg klímavédő aktivista tevékenységének feldolgozásához is csak előzetes hozzájárulás után foghatnak hozzá az állami médiában dolgozók.

A Politico szerint vannak olyan belső utasítások, amelyek szerint a fenti témák közül sok esetben még vázlatokat sem szabad készíteni, felsőbb vezetői engedély szükséges ahhoz, hogy valaki nekilásson egy-egy anyag kidolgozásához.

Vannak ugyanakkor olyan érzékeny témák is, amelyeken ugyan el lehet kezdeni dolgozni, ezek vázlatát azonban szintén el kell küldeni engedélyeztetésre.

Az állami média egyik alkalmazottja azt mondta a lapnak, hogy az újságírók nem tudják, hogy ki mondja ki a végső szót, ki enged zöld utat az esetlegesen érzékeny témát érintő javaslatoknak.

A belső e-mailekről készült képernyőfelvételeket egy névtelen forrás küldte el a lapnak, a levelek 2019 második felében íródtak.

A Politico szerint a levelek alátámasztják a Népszava korábbi értesülését, miszerint a közmédiában megtiltották, hogy megemlítsék az Amnesty International és a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezetek jelentéseit.

A 24.hu megkereste az MTVA-t, ahol közölték „Az összeesküvés-elméleteken alapuló hazugságok helyett az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet. A napi szerkesztőnek a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján témától függetlenül kell látnia minden anyagot és koordinálnia a Duna Médiaszolgáltató és az MTI között a napi tematikát. Az, hogy milyen téma, milyen formában, mekkora terjedelemben és a közmédia melyik felületén jelenik meg, az szerkesztői döntés kérdése, ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon.”

A 444.hu-nak pedig ez a közleményt küldték el: „Ismét összehangolt sajtótámadást intéztek – ezúttal külföldi segítséggel – a közmédia ellen. A magát független hírforrásként hirdető Politico magyar újságírója egy cikket közölt a mai napon, amelyben a Magyar Távirati Iroda szerkesztőségi elvét firtatja, cenzúrát kiált egy hozzájuk eljutott belső levelezésre hivatkozva. A cikk megjelenésével egyidőben szinte percre pontosan egyszerre küldte el a közmédia felé a kérdéseit a Politico cikkére hivatkozva az Azonnali, az Index, és a 24.hu fake news oldalak. Összehangolt támadásuk célja a hiteles és higgadt tájékoztatás körüli zajkeltés, egy kicsinyes bosszú, mert a közmédia múlt heti anyagában leleplezte a fake news oldalak koronavírus-járvány körüli pánikteremtését. Ezeket az anyagokat összeesküvés-elméletekre alapozzák, legfontosabb céljuk pedig nem más, mint az emberek belső félelmeinek kiaknázására épülő olvasottság elérése. A közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Azzal, hogy minket támadnak, általában ezeket az elveket támadják.”

HIRDETÉS - AIP

Címkék: állami média, belső utasítás, cenzúra, egyház, EU, Greta Thunberg, jogvédők, közmédia, migráció, MTVA, Politico


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest