Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Aláírta Áder a „börtönbiznisz” elleni törvényt

Szerző: | 2020. március 06., 16:39 | Belföld, Featured

Áder János köztársasági elnök (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aláírta a köztársasági elnök a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről elnevezésű,a parlament által elfogadott törvényt. Mindez az Országgyűlés honlapjáról derült ki, amely szerint Áder János március 4-én, szerdán látta el kézjegyével a sokat vitatott jogszabályt. Mint ismert, a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés június 15-ig felfüggesztette a bíróságok által a börtönviszonyok miatt megítélt kártérítések kifizetését.

HIRDETÉS - AIP

null

null

A kormányzati propaganda által börtönbiznisznek elnevezett gyakorlat visszaszorítását célzó törvényjavaslatot a Fidesz–KDNP képviselői mellett a jobbikosok is megszavazták. Az elítéltek jellemzően azért indítanak pert az állam ellen, mert a magyarországi börtönök túlzsúfoltak, ami a magyar jog szerint alapot ad a kártérítésre. Ennek ellenére a kormány az ilyen ügyekben eljáró ügyvédeket is a célkeresztjébe vette. A kormánynak a törvény alapján május 15-ig kell a kárpótlás új szabályozását kidolgoznia, míg szeptember végéig azt kell biztosítania, hogy a börtönök kihasználtsága ne haladja meg a száz százalékot. 

Börtönbiznisz: ki lesz a következő? | Magyar Hang

Bűnösök a fogvatartottak, de főleg az ügyvédek, mert kártalanítást kértek a börtönkörülmények miatt, és ebből üzletet csinálnak – szól a kormányzati ítélet már hetek óta. Az ügyvédek sok ügyet vállaltak, és pénzt kerestek vele, ezért a kormány szerint visszaéltek a joggal, a törvény alapján kártalanításért folyamodó ügyfeleikkel együtt.


– Ha valamikor kötelessége Áder János államfőnek, hogy előzetes normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól, akkor az pont egy ítéletek végrehajtását felfüggesztő parlamenti döntés – ezt még múlt héten, a törvény elfogadásakor írta Schiffer András ügyvéd, az LMP volt elnöke a Hvg.hu-n.

Mészáros Lőrinc is hasznot húz a börtönbizniszből | Magyar Hang

A Privátbankár kedd reggeli cikke veszi górcső alá, hogy a korábbi felcsúti polgármesternek milyen érdekeltségei vannak a börtönök környékén. Két kérdés is vonatkozik majd a börtönbizniszre a nemzeti konzultáció kérdőívén – miközben erről törvényt is készül elfogadni a parlament.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Áder János, börtönbiznisz, Fidesz–KDNP, Jobbik, köztársasági elnök, országgyűlés


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest