Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 27-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Példátlan intézkedéseket, veszélyhelyzetet rendelt el a kormány mai ülésén – mondta el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely miniszter.

Három szakaszra bontható a járvány terjedése. Jelenleg egyéni megbetegedések vannak, lehetnek csoportos és tömeges megbetegedések.

Olaszországból, Iránból, Dél-Koreából és Kínából érkezőket nem engedik be az országba, kivéve, ha magyar állampolgárok. Vonatokat, buszokat és egyéb közlekedési eszközöket érint a korlátozás. A külföldön ragadt magyarokat a külképviseletek segítik a hazatérésben. A határon határozatot kapnak a 4 országokból hazatérők, hogy házi karanténba helyezik őket, vagy kórházba kerülnek, amennyiben a vizsgálat ezt szükségessé teszi. Ezek minden esetben hatósági karanténnak minősülnek.

A miniszterek és magasabb tisztségben lévők maguk döntik el, hogy részt vesznek-e külföldi rendezvényeken, egyéb esetben a miniszter dönt, hogy egy köztisztviselő utazhat-e a külföldre.

Az iskolák bezárásáról egyelőre nem kerül sor, mert veszélyeztetné az iskolaévet, de egyetemeken szünetel az oktatás, akár holnaptól, de legkésőbb hétfőtől. Akkor kerülhet sor az iskolák bezárására, ha kiderül, hogy megbetegedésekre kerül sor, vagy rajtuk keresztül terjed a kór.

A 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják. Bevásárlóközpontokra nem vonatkozik a tiltás. Nem tudni, kártérítésre számíthatnak-e a rendezvények szervezői. A templomokra egyelőre nem vonatkozik a korlátozás, tárgyalnak az egyházakkal. Az Országgyűlés ülésezik, mert nem tekintik rendezvénynek.

A döntések legkésőbb ma éjfélkor lépnek életbe, és visszavonásig érvényesek.

A járvány még hónapokiig tarthat, és súlyos gazdasági károkat okozhat. Az biztos, hogy a már említett 8 milliárd forintnál sokkal nagyobb összegre lesz szükség a gazdaság támogatására.

Előfordulhat, hogy adott esetben a kormány átveheti egy-egy stratégiai gyár vezetését.

A schengeni határokon határellenőrzést vezetnek be. A kórházakban és a határokon elegendő munkaerő áll rendelkezésre a feladatok ellátásához. Az áruszállítást egyelőre nem érintik az intézkedések.

Ahol kórházakban betegeket ápolnak, félálarcot biztosítanak az egészségügyi személyzet számára. Jelenleg a hamburgi kikötőben 120 ezer maszk várakozik szállításra, de miután Németország teljes maszkkészletet lefoglalta, ezért nem jut el hozzánk a szállítmány. Több tagállam vezetője bírálat a német kancellárt a szállítmányok lefoglalása miatt.

Ha szükséges, a kormány akár plakátokon is ismerteti a védekezési teendőket.

A miniszter kacsának nevezte, hogy lezárnák Budapestet vagy bármelyik várost.

Jelenleg 37 állami laboratórium képes elvégeztetni a koronavírus vizsgálatokat. Azt nem tudni, hány laborvizsgálatra lesz szükség.

Amennyiben a boltokban indokolatlanul emelnek árat, eljárást indítanak.